Европейската комисия съобщи тази сутрин, че е постигнат достатъчен напредък в първата част от преговорите по оттеглянето на Великобритания от ЕС. Комисията препоръчва на Европейския съвет да приеме същото заключение.

© БТА

Дали тази препоръка ще бъде взета предвид държавните и правителствените ръководители на ЕС ще преценят следващия петък. Ако Европейският съвет сподели мнението на ЕК, ще бъде решено преговорите да преминат към обсъждане на бъдещите отношения с Лондон.

Комисията уточни, че оценката ѝ почива на съвместен доклад, подкрепен днес от британския премиер Тереза Мей при среща с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Комисията е удовлетворена от постигането на достатъчен напредък по въпросите за правата на гражданите, финансовите задължения на Лондон и границата между Ирландия и Северна Ирландия.

Юнкер коментира, че постигнатото споразумение е "справедливо", но подлежи на одобрение от държавите в ЕС. По неговите думи комисията е готова да започне незабавно преговорите във втората част. ЕК отбелязва, че преговорите с Лондон трябва да приключат до идната есен. Договорените резултати подлежат на одобрение от Европейския парламент.