НОВИНИ

ЕК отчете "достатъчен напредък" в първата част на преговорите с Лондон

Европейската комисия съобщи тази сутрин, че е постигнат достатъчен напредък в първата част от преговорите по оттеглянето на Великобритания от ЕС. Комисията препоръчва на Европейския съвет да приеме същото заключение.

отчете достатъчен напредък първата част преговорите лондон
bnt avatar logo
от БНТ
09:29, 08.12.2017
Чете се за: 00:27 мин.
По света

Дали тази препоръка ще бъде взета предвид държавните и правителствените ръководители на ЕС ще преценят следващия петък. Ако Европейският съвет сподели мнението на ЕК, ще бъде решено преговорите да преминат към обсъждане на бъдещите отношения с Лондон.

Комисията уточни, че оценката ѝ почива на съвместен доклад, подкрепен днес от британския премиер Тереза Мей при среща с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Комисията е удовлетворена от постигането на достатъчен напредък по въпросите за правата на гражданите, финансовите задължения на Лондон и границата между Ирландия и Северна Ирландия.

Юнкер коментира, че постигнатото споразумение е "справедливо", но подлежи на одобрение от държавите в ЕС. По неговите думи комисията е готова да започне незабавно преговорите във втората част. ЕК отбелязва, че преговорите с Лондон трябва да приключат до идната есен. Договорените резултати подлежат на одобрение от Европейския парламент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приеха промени в закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната
Приеха промени в закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната
Земетресение със сила 3,1 по Рихтер край Чирпан
Земетресение със сила 3,1 по Рихтер край Чирпан