НОВИНИ

ЕК отпуска спешно 700 млн евро за хуманитарна помощ

Гърция ще върне обратно в Турция, откъдето са дошли, 308 мигранти, които нямат право на престой в Европейския съюз. В същото време Европейската комисия предложи отпускането на 700 милиона евро през следващите три години за хуманитарна помощ за съюза.

Владислав Велев
от Владислав Велев
16:00, 02.03.2016
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Европейската комисия предлага и очаква европейските съвет и парламент да одобрят новия инструмент за спешна помощ. Предлага се тази година на страните-членки да бъдат предоставени 300 милиона евро, а през следващите две години - още по 200 милиона. Парите са за преодоляване на кризи, включително мигрантска, в самия Европейски съюз, каза пред БНТ заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

Кристалина Георгиева, заместник-председател на ЕК за бюджета и човешките ресурси: "Когато имаме хуманитарна криза в Европа трябва да имаме и инструмент, с който да помагаме на хората. Това предложение го правех още когато бях в предишния си ресор. Тогава казвах, че не е нормално, когато имаме наводнение в България или в Централна Европа, да не сме в състояние да помогнем веднага, на следващия ден, на хората, а можем да го направим навсякъде другаде извън Европа".
;

Част от парите веднага ще бъдат предоставени на Гърция, която е поставена под огромен мигрантски натиск. Там продължават да пристигат хиляди мигранти, които не могат да преминат през съседните страни към Западна Европа. Но решаването на кризата изисква и други мерки, смята еврокомисарят за хуманитарна помощ Христос Стилианидис.

Христо Стилианидис, еврокомисар: "Новият инструмент ще намали страданията на бежанците в Европа, но не трябва да имаме илюзии - за да се реши тази криза, трябва да се обърнем към корените ѝ в Сирия, Ирак и Афганистан".

Гърция подготвя връщането обратно в Турция на 308 мигранти от марокански, алжирски и тунизийски произход. Те не са бежанци и нямат право на престой в Европейския съюз. Връщането е част от изпълнение на плана за действие, приет от Европейския съюз и Турция, който има за цел да намали мигрантския поток към Европа. В понеделник лидерите на съюза и Турция отново ще имат съвет в Брюксел, на който да се опитат да намерят общо решение на проблема.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Таван на бонусите за държавните регулатори
Таван на бонусите за държавните регулатори
Хиляди се простиха с Ваньо Танов
Хиляди се простиха с Ваньо Танов