НОВИНИ

ЕК отпусна 451 млн. евро за модернизация на жп линията от Елин Пелин до Костенец

Европейската комисия е одобрила финансирането на проекта за модернизация на жп линията Елин Пелин - Костенец в размер на 451 млн. евро. С отпуснатите средства ще бъдат модернизирани над 51 км железопътни линии и 5 жп гари, попадащи в обхвата на трасето.

отпусна 451 млн евро модернизация линията елин пелин костенец
bnt avatar logo
от БНТ
16:57, 01.02.2018
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Предвижда се още да бъдат премахнати всички пресичания на едно ниво между железопътния транспорт, автомобилното движение и пътниците. Съобщенето е на пресцентра на Министерството на транспорта, информационните техногии и съобщенията.

Това е най-мащабният железопътен проект в ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура", тъй като трасето преминава през сложен планински терен. За да бъдат постигнати проектните скорости от 160 км/ч за пътническите влакове и 120 км/ч за товарните ще бъдат изградени над 20 км тунели, най-дългият, от които е 6 км. Предвидено е още строителството на над 23 моста и виадукти с обща дължина на съоръженията приблизително 3 км.

Участъкът е част от железопътния коридор Ориент/Източно-Средиземноморски, който преминава през страната. С реализацията на проекта се осигурява модерен железопътен транспорт и бърза жп връзка за 53 000 жители, живеещи между Елин Пелин и Костенец.

Изграждането на трасето е разделено на 3 участъка - Елин Пелин - Вакарел, Вакарел - Ихтиман и Ихтиман - Костенец. Крайният срок за приключване на строителните дейности е 2023 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Навършват се 21 години от дупнишките барикади
Навършват се 21 години от дупнишките барикади
Съдът в Лозана отмени доживотните наказания за допинг на 28 руски спортисти
Съдът в Лозана отмени доживотните наказания за допинг на 28 руски спортисти