НОВИНИ

ЕК подготвя официална европейска церемония, за да почете Хелмут Кол

Европейската комисия подготвя официална европейска церемония в знак на почит към почиталия в петък на 87 години бивш германски канцлер Хелмут Кол - личност с огромен принос за създаването на Европейския съюз, каза днес за Франс прес говорителка на комисията.

bnt avatar logo
от БТА
17:31, 18.06.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света
подготвя официална европейска церемония почете хелмут кол

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, който нареди знамената на европейските институции в Брюксел в петък да бъдат наполовина спуснати, предложи да бъде организирана тържествена европейска церемония в памет на Кол.
Това ще е първата подобна церемония в памет на един от тримата мъже, обявени за почетни граждани на Европа. Другите двама са французите Жан Моне и Жак Делор.
"Подготовката е в ход, в близък контакт сме с германските власти и семейството" за организирането на тази церемония, каза за АФП говорителката на ЕК Мина Андреева, допълвайки, че засега дата не е определена.
Една от възможностите е церемонията да се състои в сградата на Европейския парламент в Страсбург.
Кол е смятан за баща на обединяването на Германия 45 години след Втората световна война и за един от стълбовете на концепцията за обединена Европа. Кончината на човека, заемал канцлерския пост най-дълго в съвременната история на Германия (от 1982 до 1998 г.), предизвика силен отзвук по цял свят.
"Хелмут Кол беше голям европеец и много добър приятел. Той беше самото въплъщение на Европа. Без него еврото нямаше да съществува", изтъкна Юнкер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Един загинал и шестима пострадали при катастрофа на главен път Е-79
Един загинал и шестима пострадали при катастрофа на главен път Е-79
Берлин мести военната си част от Инджирлик в Йордания
Берлин мести военната си част от Инджирлик в Йордания