Европейската комисия подкрепя изграждането на газоразпределителен център в България, заяви еврокомисарят по енергетика Марош Шевчович по време на енергийна конференця в София, част от проявите, свързани с българското европредседателство.

Темата е била обсъдена и на среща с премиера Бойко Борисов. Продажбата на ЧЕЗ също е била в центъра на разговорите.

Марош Шевчович, европейски комисар по енергетика: България има много добро развитие на интерконекторните връзки- както тези, които в момента са изградени, така и тези, които са в процес на изграждане. Идеята е да има много силна газова ликвидност в региона. Това е силно подкрепено от ЕК и нашата цел е България да се превърне от една страна, която транзитира газ, в една държава, която търгува с газ. Сутринта разговаряхме с премиера за сделката с ЧЕЗ и се съгласихме, че тя е между две частни компании. Имам информация, че всички отговорни органи в България, в това число правителството и парламентът, извършват необходимите оценки и проверки. Ние в ЕК просто искаме да знаем, че се спазват всички принципи и закони на европейското законодателство.
Европейски енергиен форум в София

Европейски енергиен форум в София

В София се провежда европейски енергиен форум - в рамките на Българското европредседателство. Форумът беше открит от министъра на енергетиката Теменуж...

Марош Шевчович, европейски комисар по енергетика:
Марош Шевчович, европейски комисар по енергетика: © БТА