НОВИНИ

​ЕК посъветва Албания да продължи политиката на намаляване на държавния дълг

Европейската комисия посъветва Албания да продължи политиката на намаляване на държавния дълг и неизгодните кредити, като се възползва от положителната динамика в икономиката, предаде агенция МИА. В последната оценка на икономиката на страните кандидатки за членство в ЕС комисията констатира, че икономическият растеж в Албания се ускорява допълнително през първата половина на тази година, подкрепян от чуждестранни инвестиции и увеличено вътрешно потребление.

bnt avatar logo
от БТА
14:50, 22.07.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света
​ек посъветва албания продължи политиката намаляване държавния дълг

През първото тримесечие на 2018 г. албанската икономика е отбелязала растеж от 4,4 процента, което е най-високият растеж за тримесечие през последните 3,5 години. Според ЕК всички елементи на вътрешното потребление са допринесли за икономическия растеж, но най-голям положителен ефект има разширяването на частното потребление и бизнес инвестициите.

Частното потребление е отбелязало солиден растеж от 3%, подкрепяно от увеличение на заетостта и на заплатите, особено в държавния сектор. Европейската комисия отбелязва, че заетостта в частния неземеделски сектор се е увеличила с 12,2 процента в сравнение с предходната година.
Албанското правителство трябва да се възползва от това подобряване на икономическата ситуация за по-бързо намаляване на държавния дълг и неизгодните кредити - два проблематични за Албания показателя, смята ЕК.

Комисията препоръчва Албания да продължи финансовата консолидация, като отбелязва, че макар държавният дълг да е намалял до 69 процента от брутния вътрешен продукт /над 8 милиарда евро/, все още е на много високо равнище.

За 2018 г. Европейската комисия прогнозира 3,6 процента икономически растеж в Албания, а за 2019 г. - 3,9 процента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Самоделна бомба уби две деца в Кабул, трето е ранено
Самоделна бомба уби две деца в Кабул, трето е ранено
Британски съд освободи под гаранция турски бизнесмен,заподозрян за връзки с ФЕТО
Британски съд освободи под гаранция турски бизнесмен,заподозрян за връзки с ФЕТО