НОВИНИ

ЕК потвърди за мащабна хакерска атака срещу институциите на ЕС

Европейската комисия потвърди, че е имало мащабна хакерска атака срещу институциите на Европейския съюз, каза заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис.

bnt avatar logo
от БТА
17:11, 19.12.2018
Чете се за: 00:41 мин.
По света
потвърди мащабна хакерска атака институциите
"Можем да потвърдим, че е имало предполагаем пробив на комуникационните системи на институции на ЕС, но ние не коментираме информациите за възможно изтичане на информация", каза Домбровскис на брифинг днес, след като бе помолен от журналисти да коментира медийните информации за такава атака.

"Нито една организация, нито една структура в нито една страна по света не е неуязвима за кибератаки. Ние се отнасяме към този проблем изключително сериозно, укрепваме нашата система за киберсигурност и нашите способности за реагиране на тези атаки", допълни Домбровскис.

По-рано днес в. "Ню Йорк таймс" съобщи, че неизвестни хакери са разбили системата за вътрешна комуникация на институциите на ЕС и в продължение на няколко години са имали достъп до конфиденциални документи, в частност по проблемите на миграцията, борбата с тероризма, международните отношения, търговията, както и до преписките с ключови дипломатически мисии.

Киберпиратите също така са проникнали в мрежи на ООН, в министерства на външните работи и на финансите по света. Пробив е имало и в Американската федерация на труда и в Конгреса на индустриалните организации. Там хакерите са се интересували от материали, касаещи преговорите за Транстихоокеанското партньорство - сделка, която изключва Китай.

Повече от 100 организации и институции са били на прицел на хакерите в продължение на години. Някои от тях са разбрали за пробива едва преди няколко дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италия иска отлагане на решението за пакта на ООН за миграциятa
Италия иска отлагане на решението за пакта на ООН за миграциятa
Откриха ​птичи грип във видинско село
Откриха ​птичи грип във видинско село