НОВИНИ

ЕК праща експерти у нас заради чумата по прасетата

Представители на спешния ветеринарен екип на Европейската комисия ще бъдат в България от утре до 25 юли, за да направят оценка на ситуацията с разпространението на африканската чума по домашните и дивите прасета у нас, съобщиха за БНТ от Еврокомисията. Повече информация от кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:10, 22.07.2019
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Спешният ветеринарен тим към Европейската комисия провежда мисии в държавите, засегнати от заболявания по животните. От Европейската комисия съобщиха днес, че страната ни е докладвала през първите седмици на юли 2019 година за 14 огнища на африканска чума при домашни свине в районите на Плевен и Русе, в област Търговище и по границата с Румъния. Има засегнати и диви прасета.

Според Брюксел страната ни е предприела всички ограничителни мерки, както е предвидено в законодателството на Европейския съюз. Освен България, в момента засегнати от африканската чума са цяла Румъния, части от Полша, Унгария, Литва, Латвия, Белгия и Малта, а извън ЕС - В Украйна.

Миналата седмица министърът на земеделието Десислава Танева поиска финансиране от Европейската комисия за справяне с африканската чува. Свинското месо е най-висок дял на потребление у нас и заболяването застрашава продукцията.

От Европейската комисия съобщиха днес, че до този момент средства на България не са отпуснати, но има специално предвиден за подобни случаи фонд, средства от които биха могли да бъдат предоставени на страната ни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиана Раева избухна: Докога ще се самоунищожаваме?!
Илиана Раева избухна: Докога ще се самоунищожаваме?!
Опит за хакерска атака срещу Комисията за защита на личните данни
Опит за хакерска атака срещу Комисията за защита на личните данни