НОВИНИ

ЕК предлага мерки за контрол над миграцията

Европейската комисия представи предложения за промени, свързани с управлението на миграцията. Предвижда се ЕС да се стреми към отделни партньорства с ключови държави на произход и транзитно преминаване на мигрантите.

bnt avatar logo
от БТА
22:04, 07.06.2016
Чете се за: 01:26 мин.
По света
предлага мерки контрол миграцията

Като първостепенни задачи са очертани спасяването на човешкия живот на пътуващите по море мигранти, увеличаването на връщанията на незаконно проникналите в Европа, предоставянето на възможност на мигрантите и бежанците да останат по-близо до домовете. В дългосрочен план се предвижда подпомагане на развитието на държавите, откъдето мигрантите произхождат, за да отпаднат първопричините за тяхната миграция.

Приносът на държавите от ЕС в тези партньорства - дипломатически, технически и финансов, ще бъде от основно значение за постигането на резултати, се посочва в съобщението на комисията. Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс коментира, че за да спре неприемливата загуба на човешки живот в Средиземно море и да бъде въведен ред в миграционните потоци, начинът, по който ЕС работи с останалите държави, трябва да бъде променен.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини добави, че целта е да бъде оказана помощ на държавите, които приютяват мигрантите. Готови сме да увеличим финансовата помощ и да инвестираме в дългосрочното икономическо и социално развитие, в сигурността, върховенството на закона и правата на човека, като подобряваме живота на хората и отстраняваме причините за миграцията, посочи тя. Дългът и интересът ни са да дадем на хората възможности за сигурен и достоен живот, заяви Могерини.

В краткосрочен план се предвижда сключване на отделни споразумения в областта на миграцията с Йордания, Ливан Нигер, Нигерия, Сенегал, Мали и Етиопия. ЕС предвижда укрепване на партньорството с Тунис и Либия.

Комисията предлага европейски служители за връзка по въпросите на миграцията да бъдат изпратени в приоритетни държави на произход и на транзитно преминаване за мигрантите.

За да бъдат разубедени хората да предприемат опасни пътувания, следва да бъдат обособени законни пътища към ЕС и по-големи възможности за прием, по-близо до мястото на произход на мигрантите, отбелязва ЕК. Предлага се ЕС да подкрепи създаването на ръководена от ООН схема за разселване на бежанци в световен мащаб, която да допринесе за справедливо поделяне на тежестта от тяхното присъствие.

Средствата, предназначени за справяне с първопричините за незаконната миграция и принудителното разселване, ще бъдат увеличени. В краткосрочен план доверителният фонд за Африка ще получи един милиард евро, половината от които ще бъдат от резерва на Европейския фонд за развитие, а останалите ще бъдат поискани от държавите в ЕС. Комисията предлага да бъдат преразгледани изцяло обхватът и естеството на установените подходи за сътрудничество за развитие.

Наесен ЕК ще представи предложение за нов фонд като част от външен инвестиционен план за привличане на инвестиции в развиващите се държави. За тази цел ще бъдат отделени 3,1 милиарда евро, които се очаква да доведат до общи инвестиции до 31 милиарда евро с възможност за увеличение до 62 милиарда евро, ако държавите в ЕС и другите партньори допринесат отделно.

Външният инвестиционен план ще бъде насочен към оказването на помощ за подобряване на бизнес средата в засегнатите държави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камерън: Брекзит може да доведе до рецесия
Камерън: Брекзит може да доведе до рецесия
Русия не се е отказала окончателно нито от Южен поток, нито от Турски поток
Русия не се е отказала окончателно нито от Южен поток, нито от Турски поток