НОВИНИ

Европейската комисия предлага реформа на ДДС

Европейската комисия иска да предостави повече свобода на държавите членки да определят сами ставките на ДДС и да създават по-благоприятна данъчна среда за малките и средните предприятия. Предложенията са част от голяма общоевропейска ревизия на правилата за ДДС, която Еврокомисията започна миналата година.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:11, 19.01.2018
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Брюксел дава по-голяма свобода на държавите членки сами да определят на кои стоки и услуги да налагат по-ниски от стандартните ставки. В България стандартната ставка е 20%, намалената - 7, има и нулев ДДС.

В момента в ЕС съществува сложен списък със стоки и услуги, към които могат да се прилагат намалени ставки. В различните държави такива са хранителните стоки, лекарствата или книгите. Идеята е този списък да бъде премахнат и да се създаде нов - само с продуктите, които винаги трябва да се облагат със стандартната, т. е най-високата за страната ставка. Такива са например оръжията, алкохолните напитки, хазартът и тютюнът.

Пиер Московиси - комисар по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз: Поставяме си амбициозни цели, всички имат интерес системата да се подобри, затова призовавам Европейският парламент и държавите членки да покажат същото ниво на амбиция на най-високо политическо ниво, за да осъществим реформата на ДДС, от която се нуждаем.

Комисията предлага стандартната ставка да бъде поне 15%, да има две намалени ставки с размер между 5 и 15%, една - с размер между 0 и 5 и една нулева. Предвижда се и малките и средните предприятие да могат да се възползват от освобождаване от ДДС не само в собствената си страна, но и в останалите държави от ЕС, в които имат дейност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Броят на жертвите на бурята Фридерике в Германия нарасна на осем
Броят на жертвите на бурята "Фридерике" в Германия нарасна на осем
Обстановката в Добричка област се нормализира
Обстановката в Добричка област се нормализира