Брюксел предложи нови правила за намаляване на замърсяването с пластмаса. Идеята е да бъде забранено производството на 10-е пластмасови изделия, които най-често попадат в околната среда: бутилки, прибори за еднократна употреба и дори клечки за уши създават 70% от всички отпадъци в морето. Ако предложението на Европейската комисия бъде одобрено, продуктите-замърсители ще започнат да се произвеждат от други суровини - безвредни за природата.

Повече от 80% от отпадъците в Световния океан са от пластмаса, а 70% от тях са от 10-те най-широко разпространени стоки за еднократна употреба. ЕК предложи в следващите няколко години производството им да бъде изцяло забранено.

Франс Тимерманс, зам.- председател на Европейската комисия: На път сме да потопим океаните си в пластмаса. Това е проблем, който засяга както водните обитатели, така и хората. 87% от гражданите на ЕС за притеснени от замърсяването с пластмаса. Тя е във въздуха, в океаните, в храната ни и в телата ни. Ще забраним пластмасовите продукти за еднократна употреба. Това не означава, че тези стоки ще изчезнат, а че ще бъдат произвеждани от по-безвредни продукти.

Става дума за стоки като прибори за хранене, чаши, чинии и найлонови торбички и клечки за уши. Всички те няма да изчезнат, но условието е да бъдат произвеждани от лесни за рециклиране суровини и цената им да остане достъпна. Новите европейски регулации обхващат още стоки като мокри кърпички и риболовна екипировка.

Предвижда се производителите на продукти, които няма как да бъдат направени от друг материал, да плащат по-високи такси за почистване. Ще се стимулира и рециклирането, като целта е до 2025 г. 90% от пластмасовите изделия на територията на ЕС да бъдат годни за рециклиране.

Юрки Катайнен: Целта ни е да създадем изцяло нов пазар. Със силата на европейското законодателство да променим начина, по който пластмасата присъства на пазара. Европа има възможност да бъде пионер в тази област, да създаде продукти, които тепърва ще се търсят. Това е огромен шанс и за бизнеса.

Освен законови, промени се очакват и в навиците на потребителите. Този магазин в Германия вече не продава нищо, което е в пластмасова опаковка.

Абдел Хамдаи, собственик: Клиентите ни си носят стъклени шишенца и кутии. Бързо свикнаха и мисля, че им харесва.

Държавите от ЕС ще бъдат задължени да повишават осведомеността на потребителите за последствията от изхвърлянето на пластмасови изделия и начините за тяхната повторна употреба.

Комисията ще внесе предложенията си в Европейския парламент и Съвет. Ако мерките бъдат приети, до 2030 ще бъде избегнато нанасянето на щети за природата за 22 млрд. евро, отделянето на 3,4 млн. тона въглероден диоксид и ще се спестят повече от 6 млрд. на европейските данъкоплатци.

Пластмасата е основният замърсител на моретата и океаните

Пластмасата е основният замърсител на моретата и океаните

Парчета от пликове, бутилки, туби и всякакви цветни, полупрозрачни и прозрачни опаковки, смесени с индустриални отпадъци и запратени от човека, ветров...