Европейската комисия представи днес Стратегията си за разширяване на ЕС към държавите от Западните Балкани. Черна гора и Сърбия засега са единствените, започнали преговори за членство и имат шанс да се присъединят към Съюза през 2025 година, ако изпълнят определени изисквания. Еврокомисията е готова да започне преговори за присъединяване с Македония и Албания. Босна и Херцеговина може да стане кандидат за присъединяване, а от Косово се очаква конкретен напредък. В стратегията се посочва ясно, че вратата на ЕС е отворена, стига всяка от държавите да изпълни критериите.

Още за стратегията и коментарите за нея - разказва кореспондентът ни Деси Апостолова.

За първи път от години насам ЕС заявява, че е готов за ново разширяване, казва се и че това разширяване може да стане със 6-те държави от Западните Балкани. Никъде не се споменават конкретни дати обаче. Навсякъде в документа се казва, че всяка от 6-те държави ще бъде приета само ако изпълни условията, които този път са много строги.

Йоханес Хан заяви, че няма да повтаря грешки от миналото в същото време ЕК каза, че има готовността да помага много повече на държавите и то не само финансово, но и за установяване на правова държава, за повече икономическа, транспортна, енергийна свързаност.

Много важно условие са и добросъседските отношения между държавите. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че никоя държава няма да се присъедини към ЕС, ако има проблеми със своите съседи.

При дискусиите за разширяването на ЕС бяха изразени и опасения, че няма как да се компенсира силната икономика на Великобритания, която напуска.

Федерика Могерини - върховен представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността: Географски Западните Балкани са част от Европа, Западните Балкани и останалите държави членки на ЕС споделят една и съща история, едно и също културно наследство, предизвикателства, интереси и възможности. Днес става ясно, това е и нашето послание, че ние ще споделяме и общо бъдеще. Това е ключовото политическо послание на тази стратегия.
Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Българското правителство приветства стратегията, която днес беше представена от комисаря Могерини и Хан, комисарите Могерини и Хан. Считаме, че тя наистина дава много ясна перспектива за шестте държави от Западни Балкани и дава възможност на тези, които са готови, основано на индивидуалния подход, до 2015-та да се присъединят към Европейския съюз. Радвам се, че голяма част от нещата, които България счита за важни, намират място в стратегията.