Европейската комисия отваря гореща телефонна линия, на която всички европейски граждани могат да се обаждат безплатно от всяка точка в ЕС и да задават на своя език въпроси, свързани с напускането на Великобритания без сделка. От Еврокомисията припомниха днес, че до оттеглянето да Обединеното кралство остават 8 седмици и призоваха всички заинтересовани страни да се готвят за Брекзит без сделка.

Брюксел се готви усилено за най-лошия сценарий. Брюксел вече гледа на Брекзит без сделка като на природно бедствие. Затова днес на заседанието на еврокомисарите решиха да определят специален фонд, от който ще се подпомагат страните, които са най-силно засегнати от Брекзит. Парите в него ще дойдат от фонд "Солидарност", който се използва, когато държава пострада при природно бедствие.

Още близо 200 млн. евро ще бъдат отделени за хората, които ще загубят работата си заради напускането на Великобритания без сделка.

Мина Андреева, говорител на ЕК: Обявихме, че сме готови да обмислим финансова помощ за страните -членки, за да омекотим ефекта от Брекзит без сделка, като се съобразим с наличното финансиране на ниво ЕС. А сега, за да сме напълно готови за евентуално излизане без сделка, направихме необходимите законодателни предложения. По-добре да сме подготвени, отколкото после да съжаляваме.

Освен горещата линия, която ЕК днес обяви, бяха публикувани и поредните списъци към фирмите с поредните препоръки, за да могат те да проверят в оставащите осем седмици дали са подготвени за Брекзит без сделка.

ЕК с горещ телефон за Брекзит

ЕК с горещ телефон за Брекзит

Европейската комисия отваря безплатна гореща телефонна линия (Europe Direct 00 800 6 7 8 9 10 11), на която всички европейски граждани на своя език да...

Британските депутати гласуваха закон за блокиране на Брекзит без сделка

Британските депутати гласуваха закон за блокиране на Брекзит без сделка

Ще отидат ли британците до урните точно преди Брекзит - отговорът ще стане ясен по-късно днес, ако Борис Джонсън внесе предложение за нови избори в па...