НОВИНИ

ЕК представя препоръки към България срещу схемите за продажба на гражданство

Европейската комисия представя днес доклад за програмите на държавите-членки на ЕС, които позволяват на чужденци да купуват гражданство срещу интестиции. Брюксел предупреждава, че така наречените програми "Златна виза" крият рискове от корупция и могат да помогнат на престъпници да придобият европейско гражданство. България също се споменава сред държави с такива програми.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:05, 23.01.2019 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
По света

В над 10 държави от ЕС същестуват програмите "Златна виза" - предоставянето на визи и дори гражданство срещу инвестиции или купуването на облигации. Неправителствени организации и Европейският парламент от няколко години алармират, че по този начин се създава сериозен риск за сигурността в Европа и се помага на престъпници, замесени във финансови злоупотреби и пране на пари, да станат граждани на ЕС.

Кипър и Малта са начело в класацията по предоставяне на гражданство. По този начин Кипър е привклякал в последните години над 5 милиарда евро чужди инвестиции срещу кипърски паспорти за богати чужденци - предимно руснаци и украинци. Сред тях е и руският олигарх Дерипаска. Инвеститори от Близкия Изток, Азия и Африка също се възползват от програмите.

Предоставянето на гражданство е в компетенциите на националните държави и Брюксел не може да забрани програмите "златна виза". В доклада си Еврокомисията ще предупреди държавите членки да бъдат по-внимателни и да проучват по-добре капитала и личността на кандидатите на гражданство срещу инвестиции. Те ще трябва да следят и дали направените инвестиции са реални, дали хората живеят в страната и поддържат инвестициите си.

България често се споменава като страната от ЕС, в която разходите за придобиване на гражданство са най-ниски. Фирмите, които предлагат златни визи, отбелязват, че за придобиването им няма изискване за пребиваване в България, не се изисква език, образование и доказване на капитали. Страната има благоприятен данъчен режими безвизов достъп до страните от Шенгенското пространство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС решава дали да отложи Закона за горивата
НС решава дали да отложи Закона за горивата
Обявяват грипна епидемия и в област Хасково
Обявяват грипна епидемия и в област Хасково