НОВИНИ

ЕК предупреди Румъния, че може да изгуби средства по фондовете

Европейската комисия предупреди Румъния, че заради промените в антикорупционното законодателство може да изгуби средства от еврофондовете, отпускани за борба с корупцията. По време на извънредни дебати в Европарламента заместник-председателят на комисията Франс Тимерманс припомни, че само преди седмица е отчетен забележителният напредък на Румъния от приемането ѝ в ЕС. Това, каза Тимерманс, показва силната воля на румънците да се превърнат в демократична нация.

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:07, 02.02.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс изрази тревога от ставащото в Румъния и призова правителството да преразгледа приетите промени.

Франс Тимерманс, зам.-председател на ЕК: "Извънредният указ и законопроектът, свързани с борбата срещу корупцията, могат да се тълкуват единствено като отстъпление от напредъка, който видяхме през последните десет години. Защо в последните метри от маратона, бихте се обърнали и тръгнали отново назад?

Тимерманс изтъкна, че и съдебната власт в Румъния е загрижена от случващото се.

"Нека да си довършат работата, за да стигнем до заключение, че процесите в Румъния са необратими. Еврокомисията има интерес от това, защото новото законодателство може да се отрази на европейското финансиране за Румъния".

Мнозинството евродепутати от различни групи осъдиха действията на управляващите в Румъния. Възникна идея да се изпратят в Румъния наблюдатели. Архитектът на съдебната реформа в северната ни съседка Моника Маковей настоя да се побърза, защото може да пострада и Националната дирекция за борба с корупцията.

Моника Маковей, Европейски консерватори и реформатори: "Единственото нещо, което може и трябва да направят Европарламентът и Комисията, е да поискат от румънското правителство до 9 февруари - срокът за влизане в сила на промените в наказателното законодателство, да отмени своя указ - също с извънредна процедура, както направи сега".
;

АЛДЕ критикува Еврокомисията за недопустима намеса. В групата влиза партия от управляващата коалиция в Румъния.

Норика Николай, АЛДЕ: "Румънската държава е мотивирана да се бори срещу корупцията и е доказала това. Приветствам факта, че ще има ясно разследване на ставащото в Румъния, а не емоционална манипулация".

Еврокомисарят Тимерманс отхвърли критиките за намеса и за политизиране на проблемите. Той посочи, че румъниците заслужават власт, която се стреми да изкорени корупцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици от Пловдив протестираха в защита на своя учителка
Ученици от Пловдив протестираха в защита на своя учителка
ВСС проведе дискусия по доклада на Европейската комисия
ВСС проведе дискусия по доклада на Европейската комисия