Турция да проявява сдържаност при военните си действия в Сирия. За това призова Европейската комисия в рамките на двудневната неофициална среща на външните министри на Европейския съюз в София.

Във втория ден на разговорите Турция като страна кандидат за членство беше представена от министъра по европейските въпроси Йомер Челик.

Европейските дипломати са обсъдили с турската делегация операция "Маслинова клонка" срещу кюрдите в Сирия и са изразили загриженост за хуманитарните измерения на военните действия.

Сирия беше една от темите на разговорите в София, тъй като европейските външни министри се подготвят за конференция в Брюксел на 24 и 25 февруари, посветена на кризата. Тогава ще бъде направен и преглед как се изпълняват поетите ангажименти на предишния такъв форум миналата година и как Европейският съюз може да участва в икономическото възстановяване на Сирия.

Във връзка с ескалацията на насилието в региона, върховният представител по външна политика Федерика Могерини подчерта, че Евросъюзът продължава да подкрепя политическо решение на кризата чрез преговори под егидата на ООН в Женева. Всички пътища трябва да водят към Женева, подчерта Могерини.