НОВИНИ

ЕК продължава с наказателните процедури срещу Полша

Европейската комисия предупреди днес, че следващата седмица ще бъде готова да предприеме нови стъпки по откритите срещу Полша наказателни процедури, свързани с върховенството на закона. Това решение не бе взето днес, тъй като спорните полски законопроекти още не са окончателно утвърдени, уточни на пресконференция зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс.

bnt avatar logo
от БТА
22:29, 19.07.2017
Чете се за: 01:13 мин.
По света
продължава наказателните процедури полша

Той поясни в отговор на въпроси, че за следващата седмица текстовете на решенията ще бъдат подготвени, но дали ще бъдат приети, зависи от действията на полските власти. Законопроектите, предизвикали спорове, бяха гласувани от парламента, но все още не са обнародвани от полския президент.

ЕК вече отчете постоянната заплаха за върховенството на закона в Полша, посочи Тимерманс. Последните предприети стъпки от полските власти допълват заплахата, добави той. По неговите думи законовите промени поставят съдебната власт под пълен правителствен контрол.
Все повече се доближаваме до възможността за задействане на чл. 7 от договора за ЕС. Няма да се поколебаем да вземем всички необходими мерки, заяви той. По неговите думи ЕК няма нужда да съгласува това свое решение с останалите институции на ЕС. Чл. 7 от договора за ЕС дава възможност за лишаването на държава от Общността от право на глас в Съвета. Комисията може да предложи прилагането на този текст, но решението се взима съгласувано със Съвета на ЕС и Европейския парламент.

Тимерманс съобщи, че при последното си посещение във Варшава не е бил приет от нито един министър. Той добави, че е поканил в Брюксел двама полски министри и очаква те да приемат поканата, за да разговарят като приятели. Тимерманс допълни, че на 13 юли е изпратил предупредително писмо по спорните законопроекти до Варшава, а два дни по-късно парламентът е одобрил текстовете на промените.

Попитан дали очаква Полша да напусне ЕС, Тимерманс отговори отрицателно. Ще направя всичко по силите си, а имам и пълната подкрепа на всички колеги, за да може Полша да се придържа към откритост, пазарна икономика, върховенство на закона - това поляците избраха с освобождаването си от комунистическото потисничество. Полша беше в сходно положение с Украйна, а сега виждате разликите - два свята. Отчасти това се дължи на върховенството на закона, затова в Полша няма олигарси и корумпирано общество, както в Украйна. Това е твърде важно, за да се откажем, коментира Тимерманс.

Няма как поляците да подкрепят правителство, което ще предложи напускане на ЕС. За пръв път от стотици години страната се ползва от свободата си и не вярвам полското общество да се откаже от това, добави той.
Тимерманс заяви, че положението в Унгария днес не може да се сравнява със събитията в Полша. Будапеща не се е опитвала да подчини политически съдебната власт, поясни зам.-председателят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия с остра реакция за арестуваните в Турция правозащитници
Германия с остра реакция за арестуваните в Турция правозащитници
Унгарската полиция проверява всички международни влакове заради сигнал за бомба
Унгарската полиция проверява всички международни влакове заради сигнал за бомба