НОВИНИ

ЕК публикува насоки за борба с двойните стандарти при храните

Еврокомисията публикува насоки към националните правителства по прилагане на съществуващото европейско законодателство срещу двойните стандарти при храните.

bnt avatar logo
от БНТ
22:01, 26.09.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света
публикува насоки борба двойните стандарти храните

Тази практика е несъвместима с единния пазар, заяви ресорният еврокомисар Вера Юрова. Тя обяви, че Евросъюзът ще инвестира един милион евро за изработване на обща методология при тестване на храни и напитки, която да бъде прилагана от националните правителства още през първото тримесечие на следващата година.

Вера Юрова - еврокомисар: Националните власти трябва да тестват продуктите, когато има подозрения за двойни стандарти и при необходимост да започнат процедури срещу производители, които прилагат нечестни търговски практики и предлагат продукти с двойни стандарти под една и съща марка. При нужда трябва да има и трансгранично сътрудничество. Комисията ще помага на националните правителства да решат своята част от задачата не само с методология, но и със съвети и координация.

Някои принципи ще бъдат изложени на среща на върха по въпросите на потребителите в средата на октомври в Братислава. Комисията е получила обещания от производители, търговци и асоциации от хранително-вкусовия бранш за повишено внимание срещу двойните стандарти.

Възможно решение е промяна на търговското название.Няма да се поколебая да призова потребителите да не купуват определени продукти при ясни доказани проблеми с качеството, увери комисар Юрова.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руските власти заплашиха да блокират Фейсбук
Руските власти заплашиха да блокират Фейсбук
В Референдум: Бихте ли подали сигнал за корумпиран политик?
В "Референдум": Бихте ли подали сигнал за корумпиран политик?