НОВИНИ

ЕК публикува насоки за борба с двойните стандарти при храните

Еврокомисията публикува насоки към националните правителства по прилагане на съществуващото европейско законодателство срещу двойните стандарти при храните.

публикува насоки борба двойните стандарти храните
bnt avatar logo
от БНТ
22:01, 26.09.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Тази практика е несъвместима с единния пазар, заяви ресорният еврокомисар Вера Юрова. Тя обяви, че Евросъюзът ще инвестира един милион евро за изработване на обща методология при тестване на храни и напитки, която да бъде прилагана от националните правителства още през първото тримесечие на следващата година.

Вера Юрова - еврокомисар: Националните власти трябва да тестват продуктите, когато има подозрения за двойни стандарти и при необходимост да започнат процедури срещу производители, които прилагат нечестни търговски практики и предлагат продукти с двойни стандарти под една и съща марка. При нужда трябва да има и трансгранично сътрудничество. Комисията ще помага на националните правителства да решат своята част от задачата не само с методология, но и със съвети и координация.

Някои принципи ще бъдат изложени на среща на върха по въпросите на потребителите в средата на октомври в Братислава. Комисията е получила обещания от производители, търговци и асоциации от хранително-вкусовия бранш за повишено внимание срещу двойните стандарти.

Възможно решение е промяна на търговското название.Няма да се поколебая да призова потребителите да не купуват определени продукти при ясни доказани проблеми с качеството, увери комисар Юрова.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руските власти заплашиха да блокират Фейсбук
Руските власти заплашиха да блокират Фейсбук
В Референдум: Бихте ли подали сигнал за корумпиран политик?
В "Референдум": Бихте ли подали сигнал за корумпиран политик?