Европейската комисия разрешава на България да използва руски газ в своя проект за газаразпределителен център "Балкан". Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова. По думите й, до десет дни министерството ще обяви обществена поръчка за предварителен анализ на проекта. Отделно ведомството планира да създаде работна група за проучване на нуждата за изграждане на газова тръба и към Македония. Повече за проектите вижте в следващия репортаж.

След като вече имаме одобрение от Европейската комисия, България може да получи руски газ по две алтернативни трасета по дъното на Черно море. През "Турски поток" или през "Южен поток".

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: За България е изключително важно, поне това трябва да бъде наш национален приоритет е България да остане фактор на газовата карта на Европа. Ние не трябва да допускаме по никакъв начин да бъдем заобиколени от големите инфраструктурни проекти, които се развиват или ще се развиват около нас.

Министър Петкова обаче поясни, че за да получаваме газ от Русия трябва да имаме одобрението на Москва. Все още конкретни разговори не са водени, има само предварително споразумение за доставка на гориво. Освен това Южен поток не може да бъде рестартиран преди Брюксел да излезе със заключение - дали има нарушение на еврозаконодателството.

Освен с Гърция и Сърбия, страната ни планира и нова тръба с Македония.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Това е една много добра възможност с нашите македонски партньори да се опитаме да създадем една работна група, която да отговори на въпросите за необходимостта, пазарния интерес и нуждата от развитие на инфраструктурата.

Проектът също е обвързан с бъдещия газов център "Балкан", който България планира да изгради край Варна.