НОВИНИ

EK решава за турските визи през септември

Европейската комисия ще реши през септември дали Турция е изпълнила изискванията да отмяна на визите. Засега Анкара е изпълнила 5 от общо 72 условия, обяви говорител на комисията. Турция се надяваше безвизовият режим с Евросъюза да стартира от 1 юли. 20 преподаватели от университет в турския град Анталия са били задържани по грешка, от тях е било поискано извинение. Арестите, свързани с опита за преврат продължават, на посещение в Турция е високопоставен американски генерал.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:34, 01.08.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Генерал Джоузеф Дънфорд, председател на Съвета на началник щабовете на въоръжените сили на Съединените щати е на посещение в Турция, в момент когато Анкара засилва исканията си за екстрадирането на Фетулах Гюлен от Калифорния. Визитата на Дънфорд включва посещение в базата Инджирлик и разговор с премиера Йълдъръм.

Още 11 турски командоси бяха арестувани заради атаката на хотела в Мармарис, където се намираше президентът Ердоган в нощта на опита за преврат. Счита се, че целият отряд без един човек вече е разкрит.

;

Турският вицепремиер Куртулмуш обяви, че също като преструктурирането на армията и преструктурирането на разузнавателните служби е на дневен ред.

Нуман Куртулмуш, вицепремиер на Турция: "Нашата цел е да създадем система, която да направи турските въоръжени сили възможно най-прозрачни, така че никой в тях и никоя враждебна група, която иска да ги използва, дори и да не помисля да организира преврат".

Турското външно министерство повика на разговор германския шарже дафер. Причината е забраната на реч на Ердоган по видеовръзка на вчерашен митинг на негови привърженици в Кьолн. Германски съд наложи забраната, а външният министър Щайнмайер я защити с цел да не се пренася вътрешното напрежение от Турция на германска територия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фенове пишат химна на футболния „Дунав“
Фенове пишат химна на футболния „Дунав“
Литийно шествие с чудотворната икона на Св. Богородица в Рилския манастир
Литийно шествие с чудотворната икона на Св. Богородица в Рилския манастир