НОВИНИ

ЕК с допитване до гражданите за лятното часово време

Европейската комисия започна проучване на общественото мнение, в което пита гражданите на държавите членки дали искат да запазят лятното часово време или да го премахнат. Анкетата може да бъде попълнена до 16 август на всички езици в общността на страницата на Комисията.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:25, 08.07.2018
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

Въпреки вълната от петиции и молби на граждани през последните години, никоя европейската институция не се наема първа да предложи промени в сега действащите правила. През февруари ЕП прехвърли топката в полето на Комисията, която сега се допитва до европейците какво мислят по темата.

Брюксел поставя няколко въпроса - какъв е опитът ви с лятното часово време, дали искате то да се запази или да премахне, по какви причини и дали предпочитате часовниците да останат завинаги с час напред или назад.

Лятното време е въведено в Европа през 70-те години с идеята да се пести енергия. Според противниците му тази мярка вече не действа, точно обратното - има негативни икономически последици, а и е вредно за здравето.

Мненията обаче са разделени и по отношение на това - ако въобще се стигне до промяна - кое от двете времена да остане официално - зимното или лятното.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​8-годишно дете се удави в река Луда Яна, издирват сестра му
​8-годишно дете се удави в река Луда Яна, издирват сестра му
Унгарският външен министър в специално интервю за БНТ
Унгарският външен министър в специално интервю за БНТ