НОВИНИ

ЕК с план за безплатен безжичен интернет на обществени места

Европейската комисия ще отпусне 120 млн. eвро през следващите две години за инсталирането на безжичен интернет на оживени обществени места. До 8000 села и градове в Европейския съюз ще могат да кандидатстват по проекта, а от Брюксел обещават опростени процедури. Единственото условие ще е на местата, за които се кандидатства, да няма публично или частно предлагане на безжичен интернет.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:32, 30.05.2017
Чете се за: 00:28 мин.
По света

До 2020 година най-посещаваните места в градовете и селата на Европейския съюз да разполагат с безжичен интернет. Такова е намерението на Европейската комисия, а идеята е всеки, без значение къде живее и какви са доходите му, да се възползва от безплатен достъп. Очаква се подробностите за кандидатстване по проекта да бъдат публикувани още тази година, а от Брюксел обещават по-малко бюрокрация при избора на общини.

Европейската комисия иска да насърчи безплатния достъп до безжичен интернет на обществени места, като паркове, библиотеки, здравни центрове и музеи. Единственото условие е там все още да няма интернет. Разходите за оборудване и инсталиране на точките за достъп до интернет ще се поемат от Брюксел, а после местните институции ще плащат за свързването и поддръжката на съоръженията.

Проектът е важен за България, която според последните данни на Евростат е на последно място в Европейския съюз по достъп до интернет от вкъщи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Към какви нови професии трябва да се насочат младите хора?
Към какви нови професии трябва да се насочат младите хора?
Лили Димкова представя юбилейна изложба
Лили Димкова представя юбилейна изложба