НОВИНИ

ЕК с план за засилване на охраната на външните граници

Европейската комисия ще обяви план за затягане контрола по външните граници. Ще се предложи създаването нова гранична агенция, която да разполага с персонал и да има правото да го изпраща в която и да е от 28-те страни от общността, дори и страната да не иска това.

Владислав Велев
от Владислав Велев
06:52, 15.12.2015
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Изпращането на специалисти почти насила в друга държава ще става в случаи на масиран наплив на мигранти към Европейския съюз. Наблюдатели смятат, че причина за въвеждането на тази клауза е нежеланието на Гърция да потърси външна помощ, когато през лятото беше подложена на невиждан миграционен натиск. Възможността за разполагането на хора от новата агенция, дори без да са искани, ще се използва само в краен случай. Освен това към този вариант ще може да се прибегне само след като бъде одобрен от мнозинството страни от съюза.

Плановете за създаване на подобна агенция не са нови, защото още през септември председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че трябва да бъде създадена европейска брегова охрана.


;

Идеята обаче вече среща опозиция. Полският министър на външните работи Витолд Вашчиковски каза, че страната му подкрепя създаването на европейска гранична полиция, но не е съгласна това да бъде структура, независима от страните-членки.

Малко след атентатите в Париж през ноември Франция и Германия поискаха на сега съществуващата гранична агенция Фронтекс да бъдат дадени повече правомощия. Това се случи, след като стана ясно, че двама от нападателите в Париж са били регистрирани като сирийски бежанци на гръцки остров, а Гърция не може да управлява добре засиления мигрантски поток.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брюксел поднови преговорите за еврочленство с Турция и Сърбия
Брюксел поднови преговорите за еврочленство с Турция и Сърбия
Ахмет Давутоглу идва на посещение у нас
Ахмет Давутоглу идва на посещение у нас