НОВИНИ

ЕК ще предложи схема за разселване на сирийски бежанци от Турция в ЕС​

Тя бе предвидена в споразумението, което 28-те и Анкара сключиха преди две седмици с цел спиране на притока на бежанци и икономически мигранти през турска територия в ЕС.

предложи схема разселване сирийски бежанци турция ес​
bnt avatar logo
от БНТ
21:39, 14.12.2015
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Схемата няма да задължава страните членки да приемат минимален брой сирийци, заяви високопоставен европейски представител, цитиран от Ройтерс. Вместо това тя ще залага на доброволното желание на държавите.

Възможно е при това положение предложението на ЕК да разочарова турските ръководители, отбелязва Ройтерс.

Агенцията припомня, че предложените по-рано тази година схеми за разселване на бежанци в ЕС все още не са приложени напълно. Те се натъкнаха на съпротива от страна на държави членки, най-вече от Източна Европа.

По-рано медии съобщиха, че група страни членки на ЕС може да се съгласят да приемат общо стотици хиляди бежанци от Турция.

Люксембургският министър на външните работи Жан Аселборн, чиято страна е ротационен председател на съюза, обаче определи това число като илюзорно. Той предположи, че може да има споразумение за приемане на 50 000 бежанци.

В момента в Турция има около 2,3 милиона сирийски бежанци. Германският канцлер Ангела Меркел оглавява усилията ЕС да приеме значителна част от тях, за да не рискуват много от тези хора живота си в опит да достигнат Европа по море.

Източник: БТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барак Обама: Бомбардировките срещу Ислямска държава дават резултат
Барак Обама: Бомбардировките срещу "Ислямска държава" дават резултат
Тристранният съвет обсъди отпуските и парите за майчинство
Тристранният съвет обсъди отпуските и парите за майчинство