НОВИНИ

ЕК ще въведе нов мониторингов механизъм​ за България и Румъния

До септември следващата година Европейската комисия трябва да представи нов механизъм за наблюдение на демокрацията и върховенството на закона в страните членки. Това реши Европейският парламент и така на практика ще се отмени сега действащия само за България и Румъния мониторингов механизъм.

bnt avatar logo
от БНТ
17:00, 25.10.2016
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Новата система за проверка ще се състои от обективни критерии и ще се прилага за всички държави.

Евродепутатът от ЕНП Емил Радев каза, че сегашният мониторинг на България много пъти е използван, за да бъде страната сочена с пръст, докато в същото време такива проблеми има и в други държави:

Емил Радев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ: Днес Европарламентът прие с голямо мнозинство доклада за въвеждане на общоевропейски механизъм за демокрацията, върховенството на закона и основните човешки права. Това е нещо особено важно, защото вече всички държави-членки ще бъдат разглеждани във връзка с демокрацията, корупцията, свободата на медиите, съдебните системи, основните човешки права в един общоевропейски обективен механизъм. Няма да се слага акцентът само на България и Румъния, разглеждани в Механизма за сътрудничество и проверка. Впрочем, с приемането на този механизъм се сваля и Механизма за сътрудничество и проверка на България и Румъния, така че нашата страна вече няма да бъде дискриминирана, а ще бъде проверявана по реда на общоевропейския механизъм заедно с останалите европейски държави.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Плевнелиев: Никога не съм бил зависим в работата си
Президентът Плевнелиев: Никога не съм бил зависим в работата си
Българското грозде може да замести традиционни производители
Българското грозде може да замести традиционни производители