НОВИНИ

EK ще препоръча отварянето на преговори със Северна Македония и Албания

Европейската комисия (ЕК) ще препоръча отварянето на преговори за присъединяване за пълноправно членство на Северна Македония и Албания в края на май, потвърди отново еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан, като до сега той само беше изразил увереност, че това ще стане.

bnt avatar logo
от БГНЕС
19:15, 14.05.2019
Чете се за: 01:11 мин.
По света
препоръча отварянето преговори северна македония албания

В интервю за Радио Свободна Европа Хан потвърди, че препоръката ще бъде обявена на 29 май, когато Европейската комисия ще публикува своя годишен доклад за напредъка на страните в процеса на разширяване.

"След две седмици ще представим нашия годишен доклад, в който определено ще препоръчаме започването на преговори за двете страни (Северна Македония и Албания)", каза Хан.

Както отбелязва еврокомисарят, от държавите-членки на Европейския съюз зависи дали ще се съгласят с препоръката на Европейската комисия.

"Двете страни са изпълнили условията и сега държавите-членки трябва да излязат с политически оценки", каза Хан.

Това ще бъде първата препоръка за Албания и десетата за Северна Македония.

От 2009 година Европейската комисия препоръчва започването на преговори за присъединяване. Въпреки това, тази препоръка все още не добиваше съгласие от държавите-членки, които имат правомощия да вземат окончателно решение по този въпрос. Междувременно Скопие и Атина подписаха Преспанския договор, което трябва да деблокира евроатлантическия път на Северна Македония, предаде РСЕ.

„Официално Скопие е свършило забележителна работа по изпълнението на всички условия за започване на преговори за членство в ЕС. Трябва да признаем огромния напредък, постигнат от Северна Македония в преодоляването на двустранните конфликти, което беше предпоставка за бъдещо членство“, каза Йоханес Хан, цитиран от Плусинфо.

По думите на РСЕ, Съветът на министрите на ЕС трябваше да реши да започне преговори за присъединяване с тези страни на среща през юни. Въпреки това в европейските кулоари циркулира информация, че дебата ще бъде отложен за по-късна дата, тъй като някои държави се нуждаят от одобрението на националните им парламенти и времето между препоръките и юнската ваканция е много малко, за да се спазят всички процедури.

Относно това дали решението за преговорите за присъединяване ще бъде отложено за по-късна дата, Йоханес Хан каза пред РСE, че "намерението винаги е било решение да се вземе през лятото".

Според неофициална информация на РСЕ, има признаци в ЕС, че обмисля възможен дебат за начало на преговорите за присъединяване на министерската среща през юли, която ще бъде първата важна сесия по време на финландското председателство на ЕС. Финландия поема председателството на ЕС на 1 юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган с обръщение към съпартийците си
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган с обръщение към съпартийците си
Бизнесменът Миню Стайков започва гладна стачка в ареста
Бизнесменът Миню Стайков започва гладна стачка в ареста