НОВИНИ

ЕК ще разгледа на 13 ноември докладите за напредъка на България и Румъния

Европейската комисия ще разгледа на 13 ноември докладите за напредъка на България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка. Това съобщи на пресконференция говорител на комисията. Той заяви, че ЕК приканва Румъния да вземе предвид препоръките на Венецианската комисия.

bnt avatar logo
от БТА
13:51, 22.10.2018
Чете се за: 00:37 мин.
По света
разгледа ноември докладите напредъка българия румъния

Преди дни комисията към Съвета на Европа препоръча властите в Букурещ да потърсят широко обществено съгласие по подготвяните промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс. Според Венецианската комисия предвижданите промени значително отслабват ефективността на съдебната система в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

Говорителят припомни, че неотдавна зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс предупреди за готовността докладът за Румъния да съдържа оценки на двата законопроекта. Ще бъдем далтонисти в оценките си, посочи днес говорителят по повод предстоящото румънско председателство на Съвета на ЕС от началото на следващата година и насрочената за Сибиу среща на европейските държавни и правителствени ръководители през май.

Попитан дали това ще бъдат последните доклади, след като председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер изрази преди години готовност до края на мандата му наблюдението да отпадне, говорителят отговори уклончиво. Това са последните доклади за комисията "Юнкер", доколкото мандатът на комисията изтича на 31 октомври догодина, каза той. Не мога да кажа дали календарът за догодина ще постави докладите преди или след тази дата, ще видим, животът ще покаже, добави говорителят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сидеров поиска Коалиционен съвет за оставката на Симеонов още днес
Сидеров поиска Коалиционен съвет за оставката на Симеонов още днес
Тризнаци проплакаха два пъти за две седмици в столична болница
Тризнаци проплакаха два пъти за две седмици в столична болница