НОВИНИ

ЕК създава въздушен флот за борба с пожарите

С цел подготовка за риска от горски пожари през идващото лято Европейската комисия обяви първия флот от противопожарни въздухоплавателни средства по линия на новата система rescEU за справяне с природни бедствия.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:12, 21.05.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:35 мин.
По света

През последните години Европа претърпя сериозни природни бедствия. Горски пожари, наводнения, бури и земетресения доведоха до повече от 100 човешки жертви само през 2018 г. За по-добра защита на гражданите Европейската комисия реши да създаде европейски флот за гасене на пожари, които може да започне да действа още през това лято.

Пет държави - често засягани от горски пожари през последните години, вече предоставиха на разположение свои самолети и вертолети. Първоначалните активи са 2 самолета от Хърватия, 1 самолет от Франция, 2 самолета от Италия, 2 самолета от Испания и 6 вертолета от Швеция.

Европейската комисия ще подобри и мониторинга и координацията между държавите преди сезона на горските пожари. В Брюксел действа европейски Координационен център за реагиране при извънредни ситуации. През лятото той ще подсилен и с експерти от държавите членки и ще работи денонощно. През целия летен период центърът ще организира редовни видеоконференции за споделяне на информация от цяла Европа. Спътниковата система „Коперник" ще бъде използвана, за да се картографират извънредни ситуации, свързани с горски пожари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ с празнична програма за 24 май
БНТ с празнична програма за 24 май
Борисов: Магистралата между Варна и Търговище ще е готова до октомври догодина
Борисов: Магистралата между Варна и Търговище ще е готова до октомври догодина