НОВИНИ

ЕК трябва да участва във всички преговори за газовия хъб "Балкан"

ЕК трябва да участва във всички срещи с потенциални партньори и инвеститори за европейския газов хъб "Балкан", каза днес премиерът Бойко Борисов пред участниците в инвеститорската кръгла маса, която се провежда край Варна.

bnt avatar logo
от БТА
13:51, 05.09.2016 (обновена)
Чете се за: 00:53 мин.
У нас
участва всички преговори газовия хъб балкан

Той припомни, че само преди 6 месеца тази тема е звучала по-скоро като хипотеза, но днес вече с нея се запознават най-големите световни компании. Няма държавен глава в Европа, който да не е запознат с този проект, посочи премиерът.

България винаги е запазвала своята лоялност като член на ЕС, дори когато е търпяла негативи и е доказала, че е част от Европа и от общия енергиен съюз, каза още Борисов. Той изрази увереност, че сега ЕС няма да позволи страната ни да бъде изключена от газопреносната система и да се превърне от тренспортьор в клиент. Европа ни е длъжна заради нашата лоялност, дисциплина, солидарност, посочи премиерът. По думите му сега е моментът държавата ни да се възползва от геостратегическото си положение за газов пренос. "Казвам в прав текст - няма да позволим България да бъде заобикаляна, и правото ни на вето в ЕС ще бъде използвано", посочи премиерът. И допълни, че на страната ни е нужно Европа не просто да я окуражи, а да й окаже реална практическа подкрепа.

Борисов каза още, че след получената положителна оценка от ЕК за хъба, вече има основание за преговори с всяка държава, включително с Русия. Разговорите обаче трябва да са тристранни, с представител на Комисията, за да е сигурно, че проектът няма да бъде спрян, уточни той. Премиерът посочи на инвеститорите, че след днешната среща могат спокойно да се чувстват поканени да участват в преговори за оперирането на газовия хъб. Той каза още, че е убеден в реализацията на проекта, тъй като през последните години страната ни е инвестирала много в инфраструктурата, изградила е интерконекторни връзки, осигурила е диверсификация, което заедно с политическата стабилност, я прави изключително изгоден партньор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Археолози откриха тракийски предмети в крепостта „Абритус”
Археолози откриха тракийски предмети в крепостта „Абритус”
В бомбените атентати в Сирия са убити 41 души, от които 30 в Тартус
В бомбените атентати в Сирия са убити 41 души, от които 30 в Тартус