НОВИНИ

ЕК: Турция не е напреднала в изискванията за отмяна на визовия режим

Всеки ден средно четирима мигранти минават незаконно българо-турската граница, което е много по-малко в сравнение с предишните месеци. Като цяло миграционният поток към Европа значително е намалял. Това става ясно от Доклада на Европейската комисия за напредъка по програмата за миграцията. Турция не е напреднала в изпълнението на последните седем изисквания за отмяна на визовия режим с Европейския съюз, се казва още в документа.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:11, 08.12.2016
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Почти година след подписването на миграционното споразумение между ЕС и Турция, бежанският поток към Европа значително е намалял. От март насам средно около 100 души на ден пристигат в ЕС, а само година те са били 10 000 на ден.

Димитрис Аврамопулос еврокомисар: "Както знаете, ние се намираме в състояние на криза. Не същата като преди една година. От тогава нещата много се промениха. Но бежанската криза все още не е преминала. Трябва да продължим последователно политика си всички мерки трябва да бъдат реализирани".

В България се регистрират по четири нелегални пресичания през турската граница, а общият брой на нелегалните бежанци у нас значително е намалял, става ясно от доклада. Нашата страна е поискала да върне на Турция 543 нелегални мигранти, а от тях до момента Анкара е приела 19.

В доклада се припомня обещаната на България спешна помощ от 160 милиона евро за охрана на външната граница, от които 101 милиона вече са предоставени.

Комисията отчита, че Гърция е отбелязала значителен напредък в условията за предоставянето на убежище. Препоръчва се връщанията в Гърция на проникналите във вътрешността на ЕС мигранти да бъдат възобновени постепенно след 15 март 2017 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение със сила 7,7 по Рихтер в района на Соломоновите острови
Земетресение със сила 7,7 по Рихтер в района на Соломоновите острови
Коледна кампания на БНТ2 Купувам българско
Коледна кампания на БНТ2 "Купувам българско"