НОВИНИ

ЕК: Всеки бежански лагер е по-добър от "срама Идомени"

Бежанците от Идомени бяха преместени в лагери, финансирани от ЕС. Всеки бежански лагер е по-добър от "срама Идомени", заяви на пресконференция днес говорител на Европейската комисия.

bnt avatar logo
от БТА
14:25, 30.05.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света
всеки бежански лагер добър срама идомени

От комисията посочиха, че е възможно да бъде възприето предложението на Италия за обособяването на "горещи точки" на борда на корабите, които спасяват мигранти в морето. Очаква се италианската страна да представи предложението си официално, за да може то да бъде оценено от практическа и правна гледна точка.

Ако предложението бъде възприето, на борда на корабите мигрантите ще може да бъдат проучвани и да им се взимат пръстови отпечатъци, като само одобрените следва да бъдат допускани до европейския бряг.

По въпроса с изпълнението от Турция на изискванията за отпадането на визите за турски граждани, пътуващи до ЕС за срок до 90 дни, говорителят посочи, че се наблюдава напредък.

По петте показателя, които все още не са изпълнени от Турция, отчитаме напредък - по въпросите за реадмисията и за защитата на данните, очакваме тези стъпки да продължат. Турският министър по европейските въпроси ще посети Брюксел тази седмица за среща с еврокомисаря по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос, съобщи говорителят. Той отбеляза, че все още остават открити въпроси, свързани с изискванията по турския закон срещу тероризма и въвеждането на биометрични паспорти.

Важно е всички 72 изисквания да бъдат изпълнени, преди да можем да препоръчаме на Европейския парламент да подкрепи нашето предложение за отпадането на визите. Трябва да бъдем сигурни, когато отправяме тази препоръка. Дори да е необходимо повече време за изпълнение на всички изисквания, това няма да бъде проблем, заяви говорителят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Градският прокурор на София е подал оставка
Градският прокурор на София е подал оставка
Четири са вече жертвите при наводненията и бурите в Германия
Четири са вече жертвите при наводненията и бурите в Германия