НОВИНИ

ЕК: Защитата от кибератаки в Европа е недостатъчна

Масовата кибератака, която във вторник удари фирми от цял свят, показа, че трябва да се води по-интензивна борба с подобни заплахи, заяви европейският комисар по въпросите на сигурността Джулиан Кинг, цитиран от Франс прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
15:51, 29.06.2017
Чете се за: 00:24 мин.
По света
защитата кибератаки европа недостатъчна

"Зависимостта ни от интернет, от свързани технологии и уреди, засега надхвърля способността ни да се защитаваме. Трябва да се защитим", заяви Кинг.

ЕК ще отпусне допълнителни 1,8 милион евро за 14 страни членки на ЕС с цел укрепване на звената за реакция на кибератаки и ще подсили отдела за борба с киберпрестъпленията в Европол, обяви Кинг.

Кибератаките "стават все по-стратегически, защото застрашават критично важните ни инфраструктури и демократичните ни процеси и засягат първостепенни операции на деловите среди и обществения сектор", констатира той.

Кинг напомни, че през септември ЕК ще преразгледа стратегията си за киберсигурността и по този повод той ще обяви нови мерки.

По думите му трябва да се положат усилия "за поставяне на по-структурни препятствия пред кибератаките, да се увеличи рискът за извършителите да бъдат заловени и да се усъвършенства международното ни сътрудничество".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спешни мерки за овладяване на напрежението между българи и роми в Асеновград
Спешни мерки за овладяване на напрежението между българи и роми в Асеновград
ОИСР: Миграционната вълна започва да намалява
ОИСР: Миграционната вълна започва да намалява