НОВИНИ

Екатерина Захариева: Българите във Великобритания ще запазят правата си

Българските граждани, които живеят във Великобритания, ще запазят правата си дори и при излизане на страната от Евросъюза без сделка. Краткосрочните пътувания ще стават без визи. Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. По време на парламентарния контрол, в отговор на въпрос на левицата, тя запозна депутатите с предприетите мерки от българското правителство.

Надежда Василева
от Надежда Василева оператор: Христо Златков
17:29, 18.01.2019
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Повече служители в посолството в Лондон и информационни дни за българите там - това са част от мерките, предприети от кабинета във връзка с Брекзит. От началото на годината са проведени две такива срещи, а за първите 6 месеца са предвидени общо 20.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Разясняваме начина на регистрация, защото ще я има, независимо дали ще има сделка или не, правата, които ще се ползват. Увеличихме служителите в консулската служба във Великобритания, така че да бъдат по-бързи в услугите, които ще предоставят на българските граждани. Тоест ние се готвим за всички варианти. Много изнесени информационни дни, специален раздел на страницата за регистрацията, която ще бъде необходима и подсилен състав на посолството.

Българите ще пътуват краткосрочно без визи във Великобритания, както и гражданите на Обединеното кралство в Европа.

Екатерина Захариева: Европейските граждани, които живеят на територията на Великобритания, в случая става дума за българските, ще запазят правата си така, както са договорени. Подчертавам обаче, че това важи за тези, които към датата на напускане са във Великобритания. Знаете, че в споразумението беше договорен и един почти 2-годишен преходен период, в който и гражданите, които отидат тогава да живеят във Великобритания щяха да се ползват с такива права. Ако няма сделка това няма да важи за този период. Всъщност всяка една от сферите на дейности ще бъде засегната.

Захариева посочи, че за да не се затрудни търговията с лекарства например, е взето решение за 12 месеца общ подход. Институциите у нас са направили анализ какво следва след Брезкиз и са подготвени за всички възможни варианти. Те ще бъдат обсъдени на Съвета по европейски въпроси към кабинета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въвеждат система за разпознаване на фалшиви лекарства
Въвеждат система за разпознаване на фалшиви лекарства
Грипна епидемия и в Смолян
Грипна епидемия и в Смолян