НОВИНИ

Екатерина Захариева: Демаршът е най-острата реакция, която може да имаме

Демаршът е най-острата реакция, която може да имаме. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева по време на изслушването относно изказването на външния министър на Турция за Закона за вероизповеданията.

bnt avatar logo
от „Фокус“
13:15, 10.04.2019 (извънредно)
Чете се за: 01:17 мин.
У нас
екатерина захариева демаршът острата реакция имаме

По думите ѝ отмяна на посещение е една от най-тежките реакции.

„Мисля, че беше достатъчно показателно реакцията на министерство на външните работи с доста тежки дипломатически мерки“, каза Захариева. „Така че не, не мисля, че беше недостатъчно. Гърция например днес е казала, че няма да реагира на всяко изказване на Република Турция“, каза Захариева. „В зависимост от ситуацията в дипломацията се преценява кой е най-добрия начин за реакция. На мен като външен министър много ми се иска така ревностно да браним защитата на България и ненамесата във вътрешната политика от всяка друга държава. С Турция реагирахме адекватно, както винаги сме реагирали“, посочи Захариева.

;

Министърът допълни, че изказването на турския външен министър е неприемливо и като такова го е определило Министерство на външните работи.

„Министър-председателят г-н Борисов на среща с вицепрезидента на Република Турция направи остър демарш. Още в същия ден по мое нареждане посланикът на Република Турция беше извикан“, допълни още външният министър. „Искам да вярвам, че такива изказвания няма да се случват повече в бъдеще и че това няма да попречи на добрите отношения между нашите две страни. Контактите се осъществяват и в момента на всякакви нива. Знаете имаме данни за струпване на мигранти и около Одрин, както имаше и в Гърция и разговори между министри и местни власти се случват. България и българската държава, българското външно министерство и българското правителство намеса във вътрешната политика на която и да се съседна или не съседна държава“, допълни Захариева.

;

„Натиск върху Външно министерство от Турция не е имало, не мога да отговарям от името на политическите партии“, каза министърът отговор на въпрос на депутата Красимир Богданов от „Обединени патриоти“.

Във връзка с информацията за използваната дума натиск от страна на турския външен министър, Захариева посочи: „В разговора с мен той отрече да е използвал тази дума. Според него преводът е неправилен. Разбира се, че ние сме се запознали с точното изказване“, каза още Захариева. Според нея не бива, която и да е държава да използва и залага добросъседските си отношения.“

„Самите ние сме реагирали на законопроекти на други държави, когато считаме, че те не отговарят на международни договори и стандарти“, допълни министърът. „Това не означава намеса във вътрешната политика, това означава нормална дипломатическа комуникация. Ние сме го правили.“

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чавушоглу: Абсурд е заради С-400 да се поставя под въпрос членството ни в НАТО
Чавушоглу: Абсурд е заради С-400 да се поставя под въпрос членството ни в НАТО
40 години от полета на първия български космонавт
40 години от полета на първия български космонавт