Външният министър Екатерина Захариева е обсъдила Българското европредседателство с австрийския федерален министър по европейските въпроси Гернот Блюмел. Двамата са изразили задоволство от съвместната работа на страните ни за европейската перспектива на Западните Балкани, като възможност за стабилност и просперитет в региона. Захариева беше във Виена и като гост на австрийския външен министър Карин Кнайсъл на бала във Виенската опера - най-бляскавото тържество от балния сезон.

Австрийският канцлер Себастиан Курц дебютира на бала във Виенската опер, заедно с приятелката си Сузане Тиер. Балът известен не само като пищно светско събитие, но и като повод за политически срещи. Тази година австрийският президент Александър ван дер Белен покани украинския си колега Петро Порошенко и съпругата му Марина.

Порошенко проведе работни разговори с президента и канцлера в следобедните часове. Той беше прицел на протест пред сградата на операта, където се появи активистка на Фемен.

Гост на канцлера Курц беше ирландският премиер Лио Варадкар, а външният министър Карин Кнайсъл покани българската си колежка Екатерина Захариева.

Извън политиката, погледите бяха насочени към американската кинозвезда Мелани Грифит - гостенка на австрийския милиардер Ричард Лугнер.

В залата отново прозвучаха думите "Всичко е валс". Сред 150-е двойки от дебютанти, които откриха събитието, бяха двама млади танцьори със Синдром на Даун - знак, че там се приемат различните.

Около 1 млн. и 400 хиляди евро струва преобразяването на оперния салон в красива бална зала. Общите разходи се изчисляват на около три и половина милиона, но приходите ги надхвърлят с близо милион.

Традицията с баловете в австрийската столица датира от началото на 19 век, но първият бал във Виенската държавна опера е през 1935 година. Сега това е кулминацията на балния сезон.