Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева гостува в студиото на "Още нещо" с коментар за акцентите от визитата на германския външен министър Хайко Маас у нас, както и перспективата за инвестиции от Германия в родната икономика.

Германия счита България за наистина важен партньор и за много силна проевропейска държава.

С посещението на Хайко Маас у нас беше отправено много силно послание, че тези избори са наистина важни, защото проблемите, които се натрупват, честото заиграване с на пръв поглед популярни решения на трудни въпроси, както и това, че групата на евроскептичните депутати е доста силна, показват, че имаме нужда от Европа на ценностите, коментира Захариева.

Относно срещата на канцлера Меркел и президента Макрон с лидери на Западните Балкани, на която България не беше поканена, Захариева заяви:

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Бяха поканени държавите, с които все още има проблеми. България няма място във формат, в който каниш държавите, които имат ужасно силен проблем. Германия разчита на България за експертизата на Балканите като държава, която изключително добре познава региона и иска държавите от Западните Балкани да вървят по пътя на европейската интеграция.
Меркел и Макрон се срещнаха с лидерите на държавите от Западните Балкани

Меркел и Макрон се срещнаха с лидерите на държавите от Западните Балкани

В този час, в канцлерството в Берлин се провежда малка среща на върха с ръководителите на държавите от Западните Балкани. Домакини на форума са герман...

30 от стоте най-големи инвестиции у нас са от Германия, немският е втория най-изучаван език. Над 90% от инвеститорите биха инвестирали у нас, категорична е Захариева.

Относно намеренията на един от най-големите световни концерни в автомобилната индустрия да построи завод на Балканите, Захариева заяви, че имаме голям шанс и българското правителство е направило всичко възможно нашата страна да бъде избрана. На този етап остава да изчакаме решението на инвеститорите, категоричен е вицепремиерът.

Хайко Маас: Политиката няма място в решението на "Фолсваген"

Хайко Маас: Политиката няма място в решението на "Фолсваген"

Активната индустриално-търговска камара и това, че много българи говорят немски език са фактори, които могат да повлияят на решението на "Фолксваген",...

За разлика от други политически партии, в ГЕРБ се подават оставки само при съмнения, така че нека органите да си вършат работата, не само да чакат разследвания на журналистите, коментира Захариева по повод скандалите с имотите на властта.

За избора на европейски прокурор тя заяви, че това наистина ще помогне и ще предотврати злоупотребите с европейски средства.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: България беше една от трите държави - инициатор на това досие. Процедурата е много ясно разписана, фалшива новина е, че българското правителство се страхува от избора на европейски прокурор.България застава зад най-добрия кандидат - всеки от двамата ще бъде изключително добър, но тепърва предстои решението.
ЕП продължава с подкрепата си към Лаура Кьовеши за поста на европейски прокурор

ЕП продължава с подкрепата си към Лаура Кьовеши за поста на европейски прокурор

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че неговата институция продължава да подкрепя бившия главен прокурор на румънската дирекци...

За избора на нов главен прокурор в България, Захариева коментира, че главен прокурор ще се избира в края на годината и действително дебатът трябва да започне много по-рано.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Надявам се, ако президентската институция е толкова загрижена, да направи истинския дебат 3-4 месеца преди процедурата, а не да се оставя впечатление, че той започва в предизборна кампания.

По повод предстоящите евроизбори, министър Захариева заяви, че за българите в Германия и Великобритания са разкрити най-много нови секции - по 24 в двете държави. Сънародниците ни зад граница няма нужда да са заявили предварително, че ще гласуват на 26 май, с изключение единствено за новите секции извън посолствата, където трябва да е подадено заявление.

Вижте целия разговор във видеото!

Р. Радев: Срещите за нов главен прокурор са в отговор на обществените очаквания

Р. Радев: Срещите за нов главен прокурор са в отговор на обществените очаквания

Президентът Румен Радев коментира свиканите от него консултации преди избора на главен прокурор. Той увери, че разговорите му не са били за обсъждане...