НОВИНИ

Екатерина Захариева: Кирилицата е обща, но помним историята си и сме горди!

Славянската писменост е дошла в Русия от "македонската земя". Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с македонския си колега Георге Иванов вчера.

bnt avatar logo
от БНТ
06:19, 25.05.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Домакинът поздрави госта си с наградата "За единство на православната култура, която му бе връчена в Москва. Руският президент отбеляза, че отношенията между Русия и Македония се развиват добре и в тях се забелязват позитивни тенденции в икономическата сфера. Следим внимателно какво става във вашата страна и ви желаем вътрешнополитическата ситуация в Македония да се развива в съответствие с Конституцията и по демократичен начин", допълни Путин.

Думите на руския президент предизвикаха коментарът на външния министър Екатерина Захариева, която написа във Фейсбук: "Научих, че руският президент Владимир Путин се е обърнал към македонския си колега Георги Иванов с думите: "Писмеността дойде при нас от македонската земя."

Лидерът на нашата приятелска югозападна съседка отговаря, че светите братя Кирил и Методий са духовни учители на македонския народ, а свети Климент Охридски е най-известният македонски светец.

Захариева пише още:

"Не може да не ни радва, че вече и държавните глави на други страни си честитят взаимно най-светлия български празник... Благодарение на България кирилицата е вече и върху банкнотите от единната европейска валута... Празникът не е само наш, а кирилицата е обща. Но знайте, че помним историята си и затова сме горди.
;;

От Рим министърът на културата Боил Банов коментира, че е важно държавниците по света да имат повече уважение към историята.

Посланикът ни в италианската столица - Марин Райков, подчерта, че делото на Кирил и Методий не би било възможно без българската държава. А зад този факт стоят редица документи, които са неопровержими.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести в Брюксел преди срещата на Доналд Тръмп с НАТО
Протести в Брюксел преди срещата на Доналд Тръмп с НАТО
Президентът Румен Радев на среща на върха на НАТО
Президентът Румен Радев на среща на върха на НАТО