НОВИНИ

Екатерина Захариева очаква по-голям напредък за историята със Северна Македония

Министърът на външните работи Екатерина Захариева очаква по-съществен напредък в работата на историческата комисия между България и Северна Македония. Тя участва в среща на външните министри на страните от Берлинския процес във Варшава.

Милена Кирова
от Милена Кирова оператор: Станислав Ангелов
18:23, 12.04.2019 (извънредно)
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Добросъседството беше ключовата дума по време на срещата на външните министри от Берлинския процес. Вицепремиерът Екатерина Захариева изтъкна, че след като по време на българското европредседателство темата за Западните Балкани беше върната в дневния ред на Обединена Европа ,се наблюдава съществен напредък. И даде пример с договора за добросъседство между България и Северна Македония.

Екатерина Захариева - вицепремиер, министър на външните работи: Много се надявам изпълнението да не се окаже по-трудно от самото подписване. Имаме много съществен напредък в различни сфери. Най-видимият той е в политическите отношения - изключително редовни срещи на всички нива - премиерите, министрите. Имаме много съществен напредък в културата, в икономиката също, в туризма.
Яцек Чапутович - министър на външните работи на Полша: Преспанското споразумение за името на Северна Македния и договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Северна Македония могат само да ни служат за вдъхновение.

Министър Захариева очаква по-съществен напредък в работата на историческата комисия между България и Северна Македония. И определи общата ни история като крайъгълния камък в договора между двете страни.

Екатерина Захариева - вицепремиер, министър на външните работи: Ние много искаме Република Северна Македония да започне преговори, но ние ще продължим да наблюдаваме изпълнението, особено в тази част, изключително стриктно с добра вяра, че ще видим по-бързи темпове на работа на комисията.,
Екатерина Захариева - вицепремиер, министър на външните работи: И всички тука се притесняват от растящия национализъм в нашия регион, и не само моето мнение беше, че ние няма как да спрем това, ако не учим младите хора на истината.

Споразумението за намаляване на тарифите за роуминг между 6 държави от Западните Балкани, подписан в Белград миналата седмица, е поредното доказателство за успех на целия регион и е една от най-големите ползи от интеграцията - категорични бяха участниците във форума.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Швеция настоява за екстрадирането на Асандж
Швеция настоява за екстрадирането на Асандж
Онлайн премиера на Поклонници на светлината ще се състои на 14 април
Онлайн премиера на "Поклонници на светлината" ще се състои на 14 април