ГЕРБ, АБВ и части от Реформаторския блок и Патриотичния фронт ще подкрепят Екатерина Захариева за правосъден министър. Совалката с цел да убеди партиите да гласуват за нея продължи няколко часа.

Реформаторите не са взели единно решение и затова утре всеки ще гласува по съвест. Ясно е само, че Радан Кънев няма да преосмисли позицията си да не подкрепя новия министър. Патриотичният фронт остава разделен в подкрепата си за Екатерина Захариева.

След срещата с нея в парламентарната група, на която са присъствали 16 от общо 18 депутати, 9-ма са гласували "за" и 7 "против". Против е Валери Симеонов и неговата формация. ВМРО застава зад кандидатурата.

От АБВ обявиха подкрепа за Екатерина Захариева. В разговора с тях тя е поела ангажимент да обсъждат предварително всеки важен законопроект. Гласуването ще бъде утре първа точка в работата на парламента.

Екатерина Захариева - номинирана за министър на правосъдието: "Много, много спешно и важно трябва да се случат измененията в Закона за съдебната власт, които са подготвени от предишния екип на министерството. Има и предложения, внесени в НС, но считам, че трябва да стъпим на проекта, разработен от предишния екип, защото има много добри идеи, но те трябва да бъдат променени в съответствие на това, което се случи като изменение на Конституцията. Повечето от тях изразиха подкрепа. Надявам се утре в зала да получа тяхното одобрение."