Пред БНТ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви, че България приветства решението на парламента в Македония от вчера да започне процедура за промяна на Конституцията. Според Захариева това е отговорно решение, което отваря пътя на страната към присъединяването към ЕС и НАТО.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Приветстваме снощното решение на парламента, което считаме, че е отговорно и отваря пътя към европейската перспектива на Република Македония и дава възможност за затварянето на почти три десетилетия спор. Разбира се, трябва да довърши процедурата и се надявам, когато тя се реши, догодина да започнат преговори за членство. Условието беше, както и нашето, за спиране на неприятелските действия към съседите. Ние подписахме договора. Това е тяхната последна стъпка за отваряне на атлантическата и европерспектива.
Македонският парламент с първа крачка към приемане на новото име

Македонският парламент с първа крачка към приемане на новото име

Историческа стъпка напред към приемането на новото име на Македония. След оспорвани дебати, парламентът в Скопие даде ход на промени в Конституцията,...

Македонският парламент гласува “за” конституционни промени

Македонският парламент гласува “за” конституционни промени

С мнозинство от 2/3 македонският парламент гласува “за” начало на процедура за конституционни промени.