Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева се срещна с колегата си от Република Индия д-р Субрахманям Джайшанкар, съобщава пресцентърът на Министерство на външните работи. Разговорът между двамата се е провел в рамките на 74-тата сесия на ООН в Ню Йорк. Захариева се срещна и с госпожа Шърли Айоркор Бочуей - министър на външните работи и на регионалната интеграция на Република Гана.

"Поздравления за избирането ви на поста - каза министър Захариева. - Съболезнования за кончината на предишния министър г-жа Сушма Сварадж, с която бяхме приятели. Нямаме отворени въпроси, само много възможности пред нас и бизнеса на нашите две държави."

"Ще се радвам да посетя България, а и да ви посрещна в Индия. Благодаря ви за вашия силен глас в Европа в подкрепа на нашата държава. Индия търси в Европа партньорства, свързани основно с икономиката на знанията и т.нар. науки за живота", заяви министър Джайшанкар.

Екатерина Захариева заяви, че Индия е стратегически партньор на Eвропейския съюз и изтъкна предимствата на страната ни за чуждестранни инвестиции - ниски данъци, административни облекчения за бизнеса, подготвени специалисти във високите технологии, възможности за продължаване на партньорствата в хранително-вкусовата и филмовата индустрия.

"Световната банка откри тази година в България свой световен център за споделени услуги, чрез който ще предоставя корпоративна и технологична подкрепа на бизнес операциите на петте институции от Групата по целия свят. Това е също оценка за потенциала на България и българите", каза българският вицепремиер.

През декември 2018 г. бе приета новата Стратегия на ЕС по Индия, в която се подчертават споделените ценности и необходимостта от подкрепа за ефективното многостранно сътрудничество в рамките на ООН и СТО, изпълнение на целите за устойчиво развитие до 2030 г., по-активни бизнес отношения въз основа на справедлив достъп до индийския пазар.

Отношенията между България и Индия се характеризират с традиционно приятелство, всестранно сътрудничество и тясно и динамично партньорство.

През последните години е налице определен дефицит в политическия диалог, но с осъществените в България през септември 2018 г. официално посещение на индийския президент Рам Натх Ковинд и работна визита на министъра на външните работи Сушма Сварадж бяха предприети стъпки за неговото преодоляване.

В 15 града в Индия предстои се издават визи за пътуване до България от изнесени центрове, което допълнително ще облекчи контактите между бизнеса и хората.

"Ние високо ценим отношенията на традиционно приятелство, ползотворно сътрудничество и тясно и динамично партньорство между България и Индия. И имаме готовност за съвместна работа за цялостно българо-индийско партньорство в рамките на стратегическото партньорство ЕС-Индия", заяви министър Захариева по време на срещата.

Редица български стоки имат потенциал да присъстват по-осезаемо на индийския пазар - селскостопанска продукция; парфюмерия и козметика; продукти на химическата промишленост; машини за хранителната промишленост; авточасти.

Министър Захариева увери своя колега, че България подкрепя намирането на мирно решение на въпросите между Пакистан и Индия на двустранна основа чрез конструктивни преговори и много мъдрост. Вярваме, че двустранното политическо уреждане е единственият начин за решаване на този дълготраен въпрос, който създава нестабилност и напрежение в региона, изтъкна българският първи дипломат.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна и с госпожа Шърли Айоркор Бочуей, министър на външните работи и на регионалната интеграция на Република Гана.

"Ще се радвам да посетя Гана с бизнесделегация в рамките на моя предстояща обиколка в Африка, за да разгледаме възможностите за български инвестиции", заяви Захариева.

"Българският бизнес е добре дошъл да инвестира в нашата страна", отговори гoспожа Бочуей, която представи условията, които правителството е създало за чуждестранните компании. Според нея двете страни са положили добра политическа основа, която да се материализира в практически резултати.

Гана е една от най-важните страни в Западна Африка - бързо развиваща се страна с добри икономически резултати през последните няколко години.

Като активен член на ECOWAS (Икономическа общност на западноафриканските държави), страната действа по конструктивен начин в регионалното сътрудничество в Западна Африка

И двете страни бяха категорични, че трябва да се засили диалогът на политическо ниво. Членството на България в Европейския съюз предоставя добри възможности за достъпа на бизнеса на африканските страни до трети (европейски) пазари чрез реализиране на инвестиции в България и изграждане на съвместни производства и сътрудничество в различни икономически области.

Министър Захариева заяви още, че има потенциал студенти от Република Гана да се обучават с платена форма в българските университети.

Значителен брой африкански студенти са завършили висшето си образование в България през последните години и понастоящем имат уважавани позиции в своите страни.

Между двете страни съществува двустранно споразумение по академична линия, в рамките на европейските проекти, за размяна на студенти и специализанти.