Успехът на българското европредседателство ще бъде и наш успех - това изявление направи полският външен министър Яцек Чапутович след срещата си с българския първи дипломат Екатерина Захариева. Той изрази подкрепа за българските приоритети, като акцентира на приобщаването на Западните Балкани.

Министър Захариева заяви, че по време на председателството си България ще положи всички усилия в подкрепа на диалога между Брюксел и Варшава, за да се намери изход по въпроса за предприетата процедура срещу Полша във връзка с правосъдната реформа в страната. Министър Чапутович заяви, че ще търси консултации по тази тема.

Яцек Чапутович - външен министър на Полша: Полша разчита на диалог по този въпрос. Ще представя позицията ни и при предстоящата ми среща в Германия с външния министър. Поисках среща и с първия заместник-председател на еврокомисията Ханс Тимерманс в Брюксел. Имаме готовност да изпратим правни експерти, които биха могли да обсъдят всички проблемни страни на предлаганите от нас реформи. Очакваме и включването по проблема на съда на Европейския съюз.