Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева ще участва в Съвета "Външни работи", който ще се състои в понеделник в Люксембург. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи
Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи © БТА

Първите дипломати на ЕС ще обсъдят ситуацията в Сирия, в контекста на последните събития в страната и подготовката за предстоящата на 24-25 април в Брюксел конференция по Сирия и региона, като се очаква Съветът да приеме и заключения по темата.

Министрите ще имат дискусия по отношенията ЕС-Русия във връзка с последните развития. Ще бъдат обсъдени резултатите от прилагането на петте принципа за развитие на връзките с Москва и тяхната ефективност.

В дневния ред на Съвета е включена и темата за Западните Балкани, в контекста на обявената на 6 февруари Стратегия на ЕК за региона. Вицепремиерът Екатерина Захариева ще информира колегите си за хода на подготовката на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София на 17 май.

Първите дипломати на 28-те ще дискутират по ситуацията в Иран, включително споразумението по ядрената му програма.

Министрите ще обменят мнения и относно бъдещето на инструментите за външна дейност в следващата Многогодишна финансова рамка.