България на първо място: там, където са интересите на България, там ще застанем, заяви вицепремиерът Захариева по отношение на противоречията САЩ - ЕС в студиото на „Панорама“. Тя коментира, че визите за българските граждани за САЩ ще отпаднат, когато се изпълнят някои условия, сред които нисък процент на откази. Тя отрече да е била подложена натиск България да избере американска оферта за изтребители за българските ВВС по време на на срещата ѝ във Вашингтон със съветника по национална сигурност на САЩ Джон Болтън и държавния секретар Майк Помпео.

За мен е по-важно не какво говорят американците, а какво правят. По отношение на нашия регион и НАТО, те са далеч по-активни от преди, заяви вицепремиерът Екатерина Захариева. Относно закупуването на нов многоцелеви изтребител за българските ВВС, Екатерина Захариева отрече да има натиск от страна на САЩ.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: В никакъв случай не съм усетила натиск, още повече, че процедурата в момента е в решаващата си фаза.

По отношение на енергетиката, много пъти е казвано, че е важно да има различни източници, допълни тя. Пет държави членки на ЕС заедно с България пътуват с визи до САЩ, сред които са Полша, Румъния и Кипър, обясни вицепремиерът Захариева.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Няма как да не повдигаме тази тема, защото българските граждани все още пътуват с визи.

По думите ѝ, трябва да се изпълнят редица условия, преди да отпаднат визите за българските граждани, сред които малък процент откази - под 3%. Останалите критерии на България са изпълнени, допълни тя. След това отпадането трябва да бъде ратифицирано от Конгреса.

Ще отпаднат ли за българите визите за САЩ?

Ще отпаднат ли за българите визите за САЩ?

На официална среща в Държавния департамент на Съединените щати в столицата Вашингтон вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и американск...

„България на първо място“: там, където са интересите на България, там застава България“, заяви вицепремиерът Захариева по отношение на противоречията САЩ - ЕС.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Има неща, които са разлики. Няма проблем да има спор, има проблем да липсва диалог.

Скандалът с Агенцията за българите в чужбина показва, че органите в България работят, изтъкна Екатерина Захариева.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Всички институции по веригата трябва да са прозрачни.

По думите ѝ, българската държава има интерес да дава бързо, във време и в срок българско гражданство на онези с български произход от страни като Македония, Украйна и Молдова.

Политически спор за българската позиция по пакта за миграцията на ООН

Политически спор за българската позиция по пакта за миграцията на ООН

БСП поискаха дебат в парламента за българската позиция по отношение на Пакта за миграцията на ООН, който според левицата превръща нелегалната миграция...

България не е взела решение да подкрепи пакта за миграция на ООН. Той нито е конвенция, нито ще се ратифицира, изтъкна вицепремиерът Захариева. Тя подчерта, че не става дума за узаконяване на миграцията, тъй като целта му е да се спре незаконната миграция.

Безобразия в България никой в чужбина не вижда, коментира Екатерина Захариева.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: На мен не ми се иска постоянно да обясняваме самите ние колко сме зле. Даже чувам обратното.

Нямаме причини за ниско самочувствие, макар че има негативни неща, завърши тя.