Страните от Западните Балкани не са заден двор на Европа, те са сърцето на Европа и част от Европа и не е от интереса нито за тях, нито за страните-членки на ЕС да има страни, които са изолирани от процеса на европейската интеграция. Това заяви българският външен министър Екатерина Захариева на съвместна пресконференция с върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи Федерика Могерини.

Захариева уточни, че неформалната обстановка на срещата Гимних позволява повече честност и начертаване на по-далечен план и перспективи за политиките на ЕС, свързани с външната политика и сигурнността

Захариева уточни, че както и стратегията за Западните Балкани подчертава, е необходимо максимално сътрудничество във всичките сфери със страните от Западните Балкани и особено в сигурността и отбраната.

"Сигурността във всичките измерения. Сигурността, свързана с борбата с тероризма, с решаване на проблемите с мигрантската криза, но и тази свързана с енергетиката и социално и икономическото развитие", каза Захариева.
"На днешната среща имахме възможност да обсъждим сферите на действие със страните от Западни Балкани и Турция и да се съгласим, че бихме искали да видим по-силно участие и ангажимент от тяхна страна в мисиите на ЕС, но също така по-силен ангажимент и участие от нас в създаване на капацитет, в подпомагане и създаване на работещи институции в подпомагане на тяхното икономическо развитие", допълни външният ни министър.

Тя заяви още, че вчера външните министри са обсъждали представената от Комисията Стратегия за Западните Балкани.

"Това, което е много важно в тази стратегия, е че тя е много всеобхватна, дългосрочна. В същото време тя е честна стратегия, защото не създава нереалистични очаквания и не прави никакви компромиси по отношение на нашите изисквания и критерии. Но в същото време е много конкретна, защото начертава 6 сфери на действие с много основни инициативи, които ще приближат страните от Западни Балкани към пълноправно членство на ЕС", каза Захариева.

Тя заяви, че част от участниците смятат, че посочването на дата е нещо, което може да демотивира, а други считат, че датата трябва да е по-скорошна.

"Но както и двама комисари подчертаха, а същото е мнението на България, считаме, че тази дата е хоризонт и тя дава големи възможности. който е готов по-рано с условията - да бъде приет. Но в никакъв случай не не означава от друга страна, че настъпвайки на тази дата, ние ще направим компромис с условията, които са ясни за всички", допълни министър Захариева.

Това, което е много важно според нея и е било подчертано от всички колеги, е че страните от Западните Балкани, не са заден двор на Европа, те са сърцето на Европа и част от Европа и не е от интерес нито за тях нито за страните- членки на ЕС да има така наречените сиви или черни дупки или страни, които са изолирани от процеса на европейската интеграция.

Могерини: Имаме единен подход за Стратегията за Западните Балкани

Могерини: Имаме единен подход за Стратегията за Западните Балкани

Екипите ни поработиха много за тази важна среща на външните министри. Tова, че е неформална, не значи че е по-малко важна, заяви по време на пресконфе...

Съвместна пресконференция на Федерика Могерини и Екатерина Захариева

Съвместна пресконференция на Федерика Могерини и Екатерина Захариева

Днес е вторият ден от неформалната среща на външните министри от страните от ЕС. В разговорите участва и върховният представител на ЕС по въпросите на...