Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в канадския град Монреал, в първата по рода си „Среща на върха на жените министри на външните работи от Канада и Европа“.

Форматът се провежда под патронажа на министърката на външните работи на Канада Кристия Фрийланд и на Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини. При откриването двете подчертаха, че Канада и ЕС вярват, че тази среща, посветена на ключови външнополитически теми и парещи предизвикателства, ще изпрати по цял свят силен сигнал за лидерските умения на жените и ще открои още веднъж колко е важно във всички нива на взимане на решения да участват жени.

Преди началото на форума Екатерина Захариева се срещна с външните министри на Кения и Индонезия.

Първите дипломати на България и Кения се договориха да организират съвместен бизнес форум, да работят за инвестиции на български IT компании и да възобновят обучението на кенийски студенти в страната ни.
Първите дипломати на България и Кения се договориха да организират съвместен бизнес форум, да работят за инвестиции на български IT компании и да възобновят обучението на кенийски студенти в страната ни. © БТА

Първият дипломат на Кения Моника Джема покани българския бизнес да инвестира във високите технологии на страната.

С индонезийската си колежка Рътно Марсуди пък Екатерина Захариева договори откриването на почетно консулство на България на остров Бали.