НОВИНИ

Ек. Захариева в "Панорама": Докладът на ЕК не е, за да ни хвали или критикува

Според министъра на правосъдието Екатерина Захариева докладът на Европейската комисия не е критика или хвалба, а показва, че има работа за вършене. В предаването "Панорама" Захариева коментира още, че документът е балансиран, но има и негативни оценки и препоръки насочени предимно към институциите извън правителството - Висшия съдебен съвет, прокуратурата и разследването.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
21:31, 29.01.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Да не гледаме на доклада като критика или хвалба, а като на работа за вършене, препоръча Екатерина Захариева. Според нея той е балансиран, има и негативни оценки, а като позитивни са посочени всички мерки предвидени в актуализираната стратегия за съдебната реформа.

Екатерина Захариева - министър на правосъдието
"Критики имаше към институциите, към факта, че нямаме резултати т.е. да на прав път сте, знаете какво да правите, имате предвидени мерки, но е време те да се случат реално. Да не останат само в стратегии".

Имаше препоръки, каза още Захариева, за бързо приемане на измененията в Закона за съдебната власт и сериозни критики към работата на ВСС и към делата с висок обществен интерес. Тя обобщи, че голямата част от препоръките са за институциите извън правителството- ВСС, прокуратура, разследване и добави, че правителството е на страната на това реформата да се случи бързо. За себе си каза, че има добра комуникация както с главния прокурор и така и с председателя на ВКС Лозан Панов. Коментира и исканата оставка на ВСС.

Екатерина Захариева - министър на правосъдието
"Оставката е морален акт, когато те казват, не ние не считаме ,че носиме вина или считаме, че дори да носиме вина, много по-важно е да продължиме ,нещо ,което те заявиха в декларация,очевидно те са готови да работят,нека да видиме как,защото мерките и препоръките в огромната си част наистина са към органи извън правителството".

Колкото до това дали ще продължи плътно по идеите на подалия оставка Христо Иванов, Захариева обясни, че реформата не започва от него или от който и да е министър и заяви, че ще продължи да работи по Стратегията и по мерките, които одобрява.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Национален конкурс Път към славата
Национален конкурс "Път към славата"
Закриват гръцкото консулство в Пловдив
Закриват гръцкото консулство в Пловдив