НОВИНИ

Екатерина Захариева: Излизаме с план за действие за съдебна реформа

В доклада освен позитивните неща има и много критики. Ние воля имаме и работим, отчете министърът на правосъдието Екатерина Захариева. Това, което се чете от доклада на ЕК за напредъка на България в сферата на правосъдието и вътрешните работи, е: нека тези стратегии да не остават само на хартия. Министерството на правосъдието ще представи план за действие на 29 януари по време на Съвета за съдебна реформа.

Росица Белева
от Росица Белева
16:10, 27.01.2016
Чете се за: 00:27 мин.
У нас
екатерина захариева излизаме план действие съдебна реформа

Топ приоритетът на правосъдното министерство е максимално бързо да се приеме законодателството. До 10 март в Министерски съвет трябва да влезнат измененията на Закона за съдебната власт, каза министър Захариева.

Безспорно най-важното изменение, което се очаква, е свързано с изменението на Конституцията, разделянето на ВСС на две колегии, прекия избор на членовете на ВСС от магистратите и засилената роля на инспектората за завършване на проверките за почтеност, на проверките на имуществото на магистратите.

Политическата воля на правителството да върви към реформата е отчетена в доклада, както и желанието за по-бързо случване на изменението на законите. Изрично споменати са два закона: Законът за съдебната власт и антикорупционният закон, каза още Захариева.

Изрично е подчертано очакването на Европейската комисия за план за действие за въвеждането пътната карта за електронно правосъдие. Това ще бъде другата основна задача и приоритет на правосъдното министерство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК иска от България резултати от стратегиите
ЕК иска от България резултати от стратегиите
България в доклада на  Хюман райтс уоч
България в доклада на " Хюман райтс уоч"