НОВИНИ

Екатерина Захариева за конфликта Русия-Украйна: Призивът е за успокояване

Ситуацията с напрежението между Русия и Украйна е тежка, като международната общност и България призовава за бърза деескалация и освобождаването на пленените украински моряци и кораби, както и за разрешаване на цялостния конфликт. Това заяви в студиото на „Още от деня“ вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Тя коментира и напрежението между Сърбия и Косово. По думите ѝ, правата на българските граждани след Брекзит са гарантирани.

bnt avatar logo
от БНТ
19:00, 27.11.2018
Чете се за: 01:16 мин.
По света

Напрежението между Русия и Украйна е резултат заради все още продължаващия конфликт за Крим, но може да има и вътрешнополитически причини, призна Захариева. Тя припомни, че има договор за свободен достъп до Азовско море и Керченския проток, както и международна конвенция за морско право на ООН.

Международната общност призовава и военното положение да не накърнява гражданските свободи в районите, където то е обявено, припомни Захариева. За сега няма данни за нарушаване на правата на българите в тези райони.

;

Тя допълни, че това ще бъде тема на срещите на НАТО и на външните министри в началото на декември.

Екатерина Захариева, вицепремиер и външен министър: Призивът е за успокояване на ситуацията и връщане на масата на преговорите.
;

Българската позиция, в съответствие с общоевропейската, е че Косово трябва да свали наложените търговски тарифи, заяви Захариева по въпроса с напрежението между Сърбия и Косово.

Екатерина Захариева, вицепремиер и външен министър: Пътят за успокояване на това напрежение и мотивацията за него е членството в ЕС.

Идеята за прекрояване на границите на Балканите се лансира в публичното пространство за разрешаване на конфликта между Белград и Прищина, но пътят за постигането на трайното разрешаване на конфликтите е „помирение в сърцата“, без което дори размяна на територии не би било трайно решение, заяви Захариева. Тя допълни, че все пак е опасно да се говори за прекрояване на границите на Балканите, за да не се стигне до ефект на доминото.

;

По изрично настояване на България, има специален фокус за правата на европейските граждани във Великобритания, така че българите ще могат да кандидатстват за статут за уседналост, заяви вицепремиерът Захариева. Някои условия обаче ще се променят.

Българските граждани, които пребивават от пет години във Великобритания към датата на изтичане на преходния период до 2020 г., ще имат право на статут за уседналост. Тези, които нямат такъв период, ще могат да кандидатстват за временен статут, за да направят тези пет години. Процедурата трябва да бъде евтина и сложна, като по първоначална информация тя ще се извършва онлайн, но и на хартия, обясни външният министър.

Българските граждани трябва да имат международен паспорт с биометрични данни, а тези, които нямат такъв, трябва да си издадат такива, припомни Захариева.

Екатерина Захариева, вицепремиер и външен министър: Разбира се, ще окажем пълно съдействие на българските граждани, заради което подобряваме конкулското обслужване.

Това, което е важно за България, присъства в декларациите за Брекзит, завърши Захариева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заплатите на жените у нас са по-ниски с 14% от тези на мъжете
Заплатите на жените у нас са по-ниски с 14% от тези на мъжете
Все повече хора стават жертва на опасни импланти
Все повече хора стават жертва на опасни импланти