В студиото на „Денят започва“ министърът на външните работи Екатерина Захариева коментира изказването на руския патриарх като изтъкна, че благодарност не може да се изисква, но подчерта, че България винаги е изпитвала признателност към Русия за освобождението ѝ. Тя коментира и скорошното изказване на Ердоган, в което той включи Кърджалийско към „духовните граници“ на Турция с думите, че всяка една страна с богата и дълга история може да има „граници в душата“, но сегашните са определени с международен договор.

Екатерина Захариева коментира срещата между външните министри на България, Турция и Румъния, предстоящата среща ЕС-Турция и Истанбулската конвенция.

Гърция подкрепя България и Румъния за присъединяването им към Шенген

Гърция подкрепя България и Румъния за присъединяването им към Шенген

В Букурещ се проведе десетата тристранна среща на външните министри на България, Румъния и Гърция. Беше обсъдена свързаността на европейските държави...

На срещата България-Гърция-Румъния се потвърди, че Румъния като първата държава от следващото трио председателство ще подкрепя българския приоритет за европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани, заяви в студиото на „Денят започва“ Екатерина Захариева.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Всеки иска в съседните държави да има просперитет, сигурност и стабилност. Европейската перспектива за Западните Балкани не е приоритет само за шест месеца.

Форматът е десетгодишен и е бил изключително полезен в българската евроинтеграция, като Екатерина Захариева изрази надеждата, че България също ще допринесе за евроинтеграцията на страните от Западните Балкани.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Твърдо сме убедени, че можем да помагаме много.
Трафикът през Дунав мост при Русе се е увеличил двойно за година

Трафикът през Дунав мост при Русе се е увеличил двойно за година

В откритото студио на „Денят започва“ в Русе директорът на митницата в града Венцислав Халаджов заяви, че трафикът през Дунав мост се е увеличил двойн...

„Дунав мост“ е добре поддържано съоръжение, но е очевидно, че е належащо строителство на втори мост при Русе, заяви Захариева. Румънска медия е поставила този въпрос пред министър Захариева, според която подобна свързаност е важна за свързаността на целите Балкани. Тя изрази надеждата, че диалогът с румънската ще продължи да е добър.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Добрата инфраструктура носи свързаност и бизнес и на двете страни.
Жан-Клод Юнкер обеща 1 млрд. евро за инфраструктурни проекти на Балканите

Жан-Клод Юнкер обеща 1 млрд. евро за инфраструктурни проекти на Балканите

Втори ден на икономическия форум в Делфи, известен като „Малкия Давос“.Вчера той беше открит от българския премиер Бойко Борисов заедно с гръцкия през...

Всяка държава с дълга история е имала местещи се граници, но сегашните са очертани с международен договор, така че реториката на турския президент Ердоган е неоснователна, заяви Захариева, като коментира думите му за Кърджалийско. Тя припомни, че и български политици са правили подобни изявления.

Румен Радев: Определени среди експлоатират отношенията между България и Русия

Румен Радев: Определени среди експлоатират отношенията между България и Русия

Президентът Румен Радев ще свика Консултативния съвет за национална сигурност заради липсата на прозрачност във финансирането на сделката с ЧЕЗ. Това...

Благодарността се дава, а не се изисква, особено с тона на руския патриарх, заяви Захариева и допълни, че българският народ изпитва нужната признателност към Русия. Със сигурност не е приятно да се държи такъв тон на българска институция.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Задължително е както винаги сме благодарили на Русия, така и да благодарим и на хилядите жертви на други държави.

Захариева обясни, че изготвянето на стенограма или протокол при срещите на президента е под различен вид. Екатерина Захариева беше началник на кабинета на президента Плевнелиев.

Русия винаги е имала геостратегически интерес към Балканите и Проливите, заяви Захариева. Интензивната реторика в момента се дължи най-вероятно на президентските избори, допълни тя.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Не мисля, че е тайна, че на Русия не са приятни стремежите за членство в ЕС и НАТО.

Захариева отбеляза, че подобни членства са суверенни решения на всяка една държава. Тя увери, че евроинтеграцията на страните от Западните държави не е насочена срещу Русия.

България и Русия винаги са се стремяли да имат равностойни и прагматични отношения, заяви Захариева. Историческите връзки са налице и никой не ги отрича, допълни тя, отбелязвайки, че и България има принос в историята на Русия, като ѝ е дала азбуката, например.

За 2017 г. има голям ръст на скотообмена между двете държави, така че диалогът се развива добре, но стратегическият избор на България е членство в ЕС, заяви Захариева. Няма дати за среща на държавно ниво между премиера Борисов и президента Путин.


Жан-Клод Юнкер: ЕС е ангажиран с перспективата за страните от Западните Балкани

Жан-Клод Юнкер: ЕС е ангажиран с перспективата за страните от Западните Балкани

Европейският съюз остава силно ангажиран с европерспективата за страните от Западните Балкани. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Кл...

Срещата между ЕС и Турция е среща между институциите, на която ще присъстват Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер, премиерът Борисов и президентът Ердоган, като това представлява диалог на институциите между ЕС и Турция, припомни Захариева.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Очаква се да се вземе решение за втория транш. Нека припомня основателните притеснения 2014-2015, които имаше България за увеличаващия се миграционен натиск по границата и липсата на такъв след подписването на споразумението.

Освен вторият транш по споразумението за мигрантите, се очаква да се обсъдят и отношенията между ЕС и Турция.

Правителството оттегли Истанбулската конвенция от парламента

Правителството оттегли Истанбулската конвенция от парламента

Правителството оттегли Истанбулската конвенция от Народното събрание. Решението беше взето на днешното заседание на кабинета. Премиерът Бойко Борисов...

Истанбулската конвенция на Съвета на Европа, а не на Европейския съюз, напомни Захариева. Имало е призиви към конвенцията да се присъедини ЕС като съюз, защото насилието над жени, за съжаление, е често срещано, заяви тя. Чухме страховете на българските граждани и неслучайно ГЕРБ се обърна към Конституционния съд дали конвенцията противоречи на българското законодателство, допълни тя.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Да обясня как става подписване на една конвенция. Преди това се прави сериозен анализ от експерти. Такъв анализ е правен 2014-2015 г. в министерството на правосъдието. Първият анализ е дали документът противоречи на Конституцията - ако законът за межуднародните договори казва, че първо трябва да се измени конституцията и тогава да се пристъпи към подписване. Този анализ, тогава правен от експерти в Министерството на правосъдието, който заварих, показал, че няма такава необходимост.

Щом хората имат съмнения и опасения, нека Конституционният съд да се произнесе, заяви Захариева.